HomeSocial

Cursuri de calificare pentru şomerii din oraş şi din sate

Beneficiarul proiectului este SC Vlanda Company SRL din Roman, în parteneriat cu SC Mondo Cariere S.R.L. Bucureşti. Programul integrat cuprinde cursuri de formare profesională şi activităţi de consiliere, orientare şi mediere.

Sala de conferinţe a Hotelului „Roman Plaza” din Roman a găzduit, marţi, 29 iulie, lansarea a două proiecte: „Programe integrate pentru o şansă de ocupare!” şi „Rute de ocupare de la sat la oras!”, ambele finanţate din fonduri europene. Beneficiarul acestor proiecte este SC Vlanda Company SRL din Roman, în parteneriat cu SC Mondo Cariere S.R.L. Bucureşti şi Primăria Grumăzeşti, judeţul Neamţ.

La eveniment au participat iniţiatorii proiectului şi reprezentanţii unor societăţi comerciale care se ocupă cu formarea profesională, potenţiali parteneri în acest proiect. „«Programe integrate pentru o şansă de ocupare!» este un proiect finanţat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, care se derulează pe o arie geografică întinsă pe trei regiuni de dezvoltare din ţară – Vest, Nord-Est și București-Ilfov – şi în care 1.125 de persoane vor beneficia de servicii de orientare, consiliere, formare profesională şi mediere în vederea obţinerii unui loc de muncă. Este un proiect ambiţios prin care dorim să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus”, a precizat Paul Tudose, reprezentantul echipei de management a proiectului.

În urma acestui proiect, a cărei valoare este de 12.754.683 de lei, se estimează că minimum 140 de persoane îşi vor găsi un loc de muncă. Prin acest proiect, membrii grupului ţintă îşi vor dezvolta capacitatea de administrare a carierei profesionale, vor dobândi deprinderi şi cunoştinţe necesare pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Cel de-al doilea proiect lansat a fost ”Rost – Rute de ocupare de la sat la oras!”. Proiectul are o valoare totală de 12.651.965 de lei şi este destinat mediului rural din regiunile Vest (250 de persoane), Nord-Est (625 de persoane) și București-Ilfov (250 de persoane). Proiectul urmăreşte ca 900 de persoane de la sate, aflate în căutarea unui loc de muncă, să capete competenţele necesare pentru a-şi găsi un loc de muncă.

În cadrul proiectului se vor desfăşura cursuri de calificare şi pregătire în meserii căutate pe piaţa muncii, astfel că persoanele cuprinse în proiect, cu nivel educaţional redus şi mediu, să aibă șanse sporite de a găsi un loc de muncă pe piaţa muncii locală, naţională sau comunitară.

Se estimează că 171 de membri ai grupului ţintă vor fi integraţi, la finalul proiectului, pe piaţa muncii, în activităţi non – agricole. „Încă de la iniţierea acestui proiect s-a urmărit calificarea forţei umane potrivit nevoilor industriei. Vom avea un anumit număr de cursuri la care persoanele din mediul rural, fără loc de muncă, se vor putea califica. Proiectul este iniţiat de o companie locală specializată în construcţii şi instalaţii. Pe lângă activităţile propriu-zise, compania şi-a dezvoltat în timp şi segmentul de formare profesională. Societatea este acreditată să susţină cursuri de formare şi calificare pentru forţa de muncă locală şi, de aici, s-a ajuns la ideea iniţierii unui proiect cu finanţare europeană. Pentru a forma grupul ţintă, conlucrăm cu Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, instituții care dispun de o bază de date foarte utilă, şi cu primăriile, care au în evidenţă beneficiarii de asistenţă socială. Meseriile în care se vor califica persoanele fără loc de muncă sunt cele care au căutare pe piaţa forţei de muncă locală. Pentru zona de Nord – Est vor fi cursuri de formare profesională în domeniul construcţii-instalaţii, prelucrarea lemnului şi mecanică”, a spus reprezentantul echipei de management.

Ambele proiecte se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Caraş-Severin, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Timiş, Suceava şi Vaslui.

Durata implementării celor două proiecte este de 18 luni. Participanţii la programele de formare profesională din cadrul ambelor proiecte vor primi subvenţii lunare de 450 lei/ participant, condiţionate de finalizarea cu succes a programului. Totodată, se vor acorda premii în valoare de 750 lei/persoană celor care se încadrează în muncă în perioada de implementare a proiectului. „Grupul ţintă cel mai numeros este din Regiunea Nord – Est. Proiectul va constitui o şansă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să se poată angaja”, a precizat Nicoleta Bichescu, expert PR în cadrul acestui proiect.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Narcisa 8 ani ago

    Oameni nebuni, cu banii astia se puteau crea sute de locuri de munca…….