HomeActualitate

Curăţenia din spitale va fi verificată de DSP

În perioada martie – mai 2014, în toate spitalele din judeţul Neamţ vor avea loc acţiuni de control asupra condiţiilor igienico-sanitare.

Directorii de spitale din Neamţ, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ – directorul executiv Dan Morenciu şi medicul Maria Căescu, responsabila cu inspecţia sanitară de stat în cadrul DSP Neamţ, au participat, marţi după-amiază, la o videoconferinţă organizată de ministrul Sănătăţii. Ministrul a dispus măsura ca în toate spitalele să aibă loc controale în perioada 3 martie – 31 mai, care vor fi axate, în principal, pe verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale, urmărindu-se instituirea unui standard elementar de curăţenie. Până pe 15 februarie, DSP Neamţ trebuie să transmită Ministerului Sănătăţii planul de desfăşurare a acţiunii de control, la nivel judeţean, ce va cuprinde unităţile cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital.

La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, echipa de verificare va sosi în luna martie. „Am fost înştiinţaţi că în perioada 3 – 22 martie se va desfăşura un program de control la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, cu tematică centrată pe probleme de curăţenie şi igienă”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al spitalului.

Obiectivele principale ale acestui control vor fi verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare pe fiecare secţie, ale blocurilor operatorii, ale sălilor de mese, ale locului în care se depozitează lenjeria curată şi materialele sanitare, dotarea cu materiale de igienă personală, respectarea normelor de amplasare a paturilor, respectarea normelor privind grupurile sanitare, spaţii frigorifice şi monitorizarea temperaturii, farmacia, laboratoarele, staţia de sterilizare şi respectarea etapelor sterilizării, respectarea normelor la nivelul spălătoriei, depozitarea reactivilor şi mediilor de cultură, verificarea blocului alimentar, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie, asigurarea utilităţilor şi verificarea stării tehnice a aparaturii. Acolo unde este necesar, se vor recolta probe de apă sau alimente pentru verificarea calităţii acestora.

Conducerea spitalului admite că există probleme la curăţenie

Conducerea Spitalului Roman nu neagă existenţa unor probleme serioase privind curăţenia în unele compartimente ale spitalului, în special la secţia de Psihiatrie. „Recunoaştem că sunt probleme pe partea de curăţenie. Sunt foarte mulţi aparţinători care intră în spital la ore necuvenite. Mai ales în această perioadă, când zăpada a început să se topească, se face mizerie în special la intrarea în spital. Acele materiale de curăţenie nu pot fi dimensionate după condiţiile meteo şi după circulaţia prin spital 24 din 24 de ore. De asemenea, probleme foarte mari sunt şi la secţia de Psihiatrie. Nu ştiu dacă ar trebui neapărat închisă, dar în mod cert acel compartiment are nevoie de renovare completă. Trebuie reevaluate toate spaţiile şi circuitele. Există acolo şi o mansardă, pe care ne-am gândit să o compartimentăm, ca să valorificăm şi acel spaţiu. Imediat ce trece iarna, pregătim lucrări de curăţenie în acea secţie”, a precizat medicul Cătălina Pălăncianu.

Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că vor fi luate măsuri drastice – până la închiderea unor spitale, ori secţii şi compartimente care vor fi găsite într-un grad iremediabil de mizerie şi degradare.

Comentarii

WORDPRESS: 0