Prima paginăSocial

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Dimensiune text

Vremea va fi în general caldă în următoarele două săptămâni, cu ușoare oscilații ale maximelor temperaturilor, în timp ce precipitații sunt așteptate mai ales în prima săptămână, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie pentru intervalul 7 – 20 iunie, publicată luni.

În Moldova, până la sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi apropiată de normalul termic pentru această perioadă, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 25 – 26 de grade, iar cea a minimelor de 10 – 11 grade. În intervalul 13 – 15 iunie, aceste medii vor scădea cu 2 – 3 grade, dar ulterior vremea se va încălzi treptat, astfel încât pe 18 – 20 iunie, media maximelor termice va atinge 28 de grade, iar a minimelor nocturne se va situa în jurul a 14 grade, valori obișnuite în această regiune în a a doua decadă a lunii iunie. Regimul pluviometric va fi deficitar, dar ploi în general slabe își pot face apariția în unele zile ale intervalului de referință, îndeosebi în zona deluroasă.

În Dobrogea, pe parcursul celor două săptămâni, vremea va fi normală din punct de vedere termic, cu medii ale temperaturilor maxime de 23 – 25 de grade și ale celor minime de 15 – 16 grade, variațiile temperaturii aerului de la o zi la alta fiind reduse. Totuși intervalul 13 – 15 iunie se estimează a fi răcoros, în condițiile în care valorile acestor medii vor putea fi mai scăzute cu 2 – 3 grade. În prima săptămână vor fi aproape zilnic perioade cu fenomene asociate instabilităţii atmosferice, iar ulterior doar în puține zile se vor semnala local averse, în general slabe cantitativ, posibil însoțite de descărcări electrice.

La munte, în cursul celor două săptămâni, vremea va fi normală din punct de vedere termic și în această regiune, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 – 17 grade și ale celor minime de 6 – 8 grade, variațiile temperaturii aerului de la o zi la alta fiind reduse. În intervalul răcoros 13 – 15 iunie, care se estimează că va face excepție de la această evoluție, valorile acestor medii vor fi mai scăzute cu aproximativ 2 grade. Vor fi zilnic fenomene specifice instabilității atmosferice, dar aversele local însemnate cantitativ, însoțite de frecvente descărcări electrice vor avea o probabilitate mai mare de apariție în toate masivele în intervalul 10 – 14 iunie și în unele zile din a doua parte a intervalului de referință.

Vreme instabilă, până joi seară

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o informare vizând instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru întreaga țară, în intervalul marți, 8 iunie, ora 12:00 – joi, 10 iunie, ora 23:00.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 – 20 l/mp și, pe arii restrânse, 25 – 50 l/mp. Meteorologii atrag atenția că instabilitatea atmosferică va fi accentuată până la sfârșitul săptămânii.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0