HomeActualitateRoman

Cum va arăta statuia Sfântului Andrei de la gară

La Primăria municipiului Roman a fost depus planul urbanistic de detaliu al statuii Sfântului Andrei, ce urmează a fi amplasată în faţa gării din Roman. Statuia din bronz are o înălţime de 3,8 metri şi a fost realizată de sculptorul ieşean Constantin Crengăniş, absolvent al Academiei de Artă „George Enescu” din Iaşi, secţia sculptură. Amplasarea acestei statui a fost gândită a se face, iniţial, la trecerea la nivel cu calea ferată spre Iaşi, iar Consiliul Local a şi aprobat un proiect de hotărâre în acest sens.

statuie 02Printr-o adresă înregistrată la Primăria Roman în luna martie, Protopopiatul Roman a supus atenţiei primarului şi Consiliului Local „propunerea de a realiza, prin efort financiar propriu şi al sponsorului SC Marsat SA, un ansamblu de for public şi religios, dedicat Sfântului apostol Andrei, încreştinătorul şi ocrotitorul românilor. Ansamblul va fi alcătuit dintr-o statuie turnată din bronz a apostolului purtându-şi crucea, montată pe un soclu de beton armat placat cu marmură şi iluminat arhitectural de aceeaşi manieră cu spaţiul adiacent amenajat. Cum «crucea Sfântului Andrei» este şi un însemn rutier amplasat la intersecţiile drumurilor rutiere cu cele feroviare, se propune ca locaţie intersecţia dintre strada Ștefan cel Mare şi calea ferată spre Buhăieşti, lângă intrarea spre SC Marsat SA, pe un teren proprietatea municipiului, care nu-şi va schimba situaţia juridică prin realizarea ansamblului. Pe durata derulării lucrărilor, terenul se poate da în folosinţa investitorilor, urmând ca, la finalizare, atât terenul, cât şi monumentul să revină în folosinţă publică”, se preciza în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat iniţial.

Planul nu s-a putut aplica, însă, din cauză că reprezentanţii CFR nu au dat aviz favorabil amplasării obiectivului în apropierea căii ferate.

Prin urmare, a fost găsit un nou loc, în parcarea din faţa gării. Proiectanţii au propus mai multe variante de realizare a proiectului, iar decizia se va lua în acord cu specialiştii Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Alex 9 ani ago

    Asa este,absolut inutil, o cheltuiala fara rost, bani aruncati in vant cand alte cauze asteapta. Ar putea sfintii parintei sa organizeze niste mese pentru saraci ca tot se apropie sarbatorile de iarna, ar putea ca biserica sa se manifeste si in mediul social venind in ajutorul celor napastuiti. Sa mai si scoata in folosul altora, nu doar sa bage in folosul propriu.