HomeEconomie

Cum se încurajează exploatarea suprafețelor mari de teren

În 2007, marii fermieri lucrau 76.000 de hectare, în timp ce, în 2015, suprafaţa a crescut la 83.000 de hectare. Din 2015, fermierii care vor lucra suprafeţe agricole între 5 şi 30 de hectare vor primi  40 de euro în plus la hectar, faţă de 170 de euro/hectar, cât primeau pentru cinci hectare. 

Suprafaţa agricolă exploatată de marii fermieri în judeţul Neamţ creşte în fiecare an cu câte puţin. Este unul dintre semnele care arată că şi zona noastră se dezvoltă şi se îndreaptă către o agricultură performantă, mai greu de făcut pe suprafeţe mici de teren. Datele oficiale furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Neamţ arată că, în 2007, marii fermieri lucrau 76.000 de hectare, în timp ce, în 2015, suprafaţa a crescut la 83.000 de hectare. Situaţia este bună şi în privinţa depunerii cererilor plăţilor pe suprafaţă. La nivelul judeţului Neamţ, în 2007, cererile au fost completate de 36.000 de fermieri, în timp ce, în 2015, numărul acestora a fost de 27.000.

Terenurile agricole din Neamţ sunt încă foarte fragmentate, astfel că nu se poate vorbi de performanţă în agricultură cu două-trei hectare de teren, deşi anul acesta s-a observat o tendinţă de comasare. De asemenea, nu se poate vorbi de performanţă în agricultură cu două-trei animale. Producătorii trebuie încurajaţi să producă pentru piaţă şi nu doar pentru consum. Pentru a stimula comasarea, din 2015, fermierii care vor lucra suprafeţe agricole între 5 şi 30 de hectare vor primi 40 de euro în plus la hectar, faţă de 170 de euro/hectar, cât primeau pentru cinci hectare.

Sunt binecunoscute producţiile foarte bune de cereale, plante tehnice şi legume obţinute în marile exploataţii agricole din întreaga ţară, suprafeţele mari de teren avut în exploatare determinând fermierii să investească în achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole de mare productivitate. Iar investiţiile făcute pentru dotarea mecanică şi în aplicarea tehnologiilor moderne conduc la obţinerea unor producţii agricole dintre cele mai bune. De asemenea, trebuie să fie constituită o clasă de mijloc puternică în agricultura românească, clasă care, în acest moment, este una slabă. Avem, pe de o parte, ferme mari, foarte mari, cu câteva mii de hectare, şi, pe partea cealaltă, se află gospodării de subzistenţă, cu unul-două hectare.

Comentarii

WORDPRESS: 0