În această perioadă cu temperaturi extreme, medicii epidemiologi au intrat în alertă. Potrivit acestora, datorită caniculei, există un risc extrem de mare de boli digestive și toxiinfecții alimentare.
Tot în această perioadă, în special cei mici sînt mai predispuși la boli diareice acute și există riscul apariției unor focare de toxiinfecții alimentare sau epidemii ale bolilor de sezon. Chiar dacă, în ultimul timp, nu au existat focare sau epidemii, medicii spun că riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare este foarte mare în această perioadă. De aceea, cetățenii trebuie să urmeze cîteva reguli simple stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
„În primul rînd, alimentele crude trebuie gătite complet, în sensul că, dacă sînt gătite la temperaturi mai mici sau sînt gătite parțial, există riscul ca anumiți microbi să reziste. Apoi, după ce au fost gătite, alimentele trebuie consumate imediat, pentru că, dacă se întîrzie consumul cu două-trei ore, riscul de a fi contaminte de bacterii este mai mare. În al treilea rînd, pregătiți alimente doar pentru o singură masă. Cetățenii nu trebuie să gătească mai mult decît pot consuma, iar dacă se întîmplă acest lucru, trebuie să fie foarte atenți la modul și locul de depozitare. În al patrulea rînd, trebuie evitat contactul dintre alimentele crude și cele gătite, pentru că cele gătite se pot contamina din acest contact. Nu în ultimul rînd, trebuie să se consume doar produse procesate alimentar, pentru că riscul ca ele să fie contaminte este mai mic decît în cazul altor produse„, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Comentarii