Prima paginăSocial

Cum să slăbești mâncând – guest post Cristina Gherghel

Cum să slăbești mâncând – guest post Cristina Gherghel

Dimensiune text

 

 

Nu știu tu, dar eu ador să mănânc. Cartofii sunt favoriții mei de când mă știu. Dacă mi-ar plăcea numai cartofii ar fi bine, dar nu. Îmi plac pâinea, orezul etc., apoi îmi plac sarmalele (evident), pastele, gogoșile, și, și, și…

Lista ar fi super lungă, dar nu vreau să te plictisesc sau să-ți fac poftă de ceva. Tu ești aici ca să afli cum poți slăbi mâncând. Știu.

Da, nu te duc cu zăhărelul, chiar se poate slăbi și avea o siluetă de invidiat (la orice vârstă) mâncând. O spun din experiență, nu din auzite. Ba chiar am scris o carte pe tema asta: „Pot și vreau să slăbesc mâncând”. N-ai tu timp s-o citești, așa că îți fac rezumatul.

Nu sunt doctor de niciun fel și nu-ți ofer o dietă minune care-ți promite marea cu sarea, adică să slăbești 10 kilograme în 10 zile. În plus, titlul zice altceva. Apoi dacă ar fi atât de ușor să fii în formă fără efort, nu am fi toți ca trași prin inel? Să fim serioși.

Baiul nostru, a celor ghinioniști care se îngrașă văzând cu ochii, este că nu ardem caloriile pe care le introducem în organism. Bucatele cu grăsimi, cu zahăr și cele procesate industrial, deși mâncate în cantități reduse, ne fac să adunăm mult mai multe calorii decât 1 kilogram de salată de legume sau 300 grame de cartofi fierți, de exemplu.

Sosurile și mâncărurile cumpărate (mai ales), dulciurile și lichiorurile (băuturile din comerț, în general), sunt niște bombe de calorii. Degeaba mâncăm noi puțin, dacă seara, de exemplu, servim un pahar de lichior sau o prăjitură de la cofetărie ori din supermarket. Asta înseamnă un surplus de grăsimi acumulate sistematic – adică în fiecare zi câte puțin. Nici nu ne dăm seama ce ne face să adunăm kilograme.

Dar eu îți spun sincer că mănânc prăjituri și torturi cumpărate sau făcute în casă. Nu foarte des și nu foarte multe, dar nu zic „nu” când mi se oferă. Așa cum am spus la început, sunt o mare mâncăcioasă.

Dacă mă cunoști personal, știi că sunt destul de în formă. E drept că nu am copii, dar este drept și că nu mai am 20 de ani. În acest moment, am aceleași kilograme pe care le aveam la 16 ani.

Cum așa?
Uite așa. Dar nu aveam 50 de kilograme pe atunci, aveam 60.

Ca să slăbești continuând să mănânci ce-ți place, trebuie să faci foarte multă mișcare, în fiecare zi. Nu trebuie să mergi la sală și să tragi de fiare până-ți ies ochii și-ți plesnesc venele după cap, este de-ajuns să mergi pe jos peste tot. Dar trebuie să mergi repede cam 1 oră. 30 de minute sunt de ajuns numai când ești deja în formă și nu trebuie să dai jos mai multe rânduri de șunculițe de pe burtă (în special).

În afară de mersul pe jos, dansul ritmat, înotul, boxul, săritul corzii (în special), mersul pe bicicletă, coborâtul și urcatul scărilor, la fel, te ajută să arzi calorii peste calorii. Dar astea trebuie făcute în fiecare zi pentru mai mult de 15 minute.

În loc să iei liftul, ia scările. Încearcă asta pentru o săptămână și vezi de n-am dreptate. Dar, din nefericire, în ziua de azi, toți ne plângem de lipsă de timp. „N-am timp să merg pe jos, n-am timp să iau scările, n-am timp. Simplu.”

Timp avem toți, dar îl folosim în alte scopuri. Televizorul este unul dintre aceste scopuri. În fața acestui aparat, al calculatorului, al telefonului ne petrecem o sumedenie de ore și zilele trec fără ca să ne dăm seama. Mergem peste tot cu mașina, tot din lipsă de timp (zicem noi). De aia ne și îngrășăm, fără să ne dăm seama. Și-apoi ne plângem că nu ne mai vin hainele și obosim extrem de repede. La cel mai mic efort, suflăm ca niște boboci de rață grași care nu știu ce i-a lovit.

Adevărul este că ne-au lovit comoditatea și tehnologia, modernismul și era consumerismului.

Ceea ce am observat la noi, cei care acumulăm straturi de grăsime peste alte straturi de grăsime, este că pizmuim pe cei care arată mai bine decât noi. Și asta nu este drept, căci, cei care sunt în formă, fac mult mai multe eforturi decât noi să arate așa cum arată. Poate sunt mereu la dietă sau poate se trezesc la 5 dimineața și aleargă câte 1 oră pe zi.

Or fi unii norocoși, că au un metabolism foarte rapid și pot mânca orice vor, când vor, în orice cantitate, dar ăștia nu sunt chiar așa de mulți. Cei mai mulți dintre noi se străduiesc peste măsură să se mențină în formă.

Fără efort, nu slăbești. Ăsta este adevărul și-l știi și tu.

Mulți dintre noi încep diete și exerciții fizice pe care le întrerup după 1 – 3 zile. Dacă ai 20 de kilograme în plus, 3 luni de exerciții fizice intense sunt puține ca să pierzi un strat adipos gros și să te întorci la greutatea ta ideală.

Celor mai mulți ne lipsește motivația, de aceea nu continuăm o dietă și renunțăm la exerciții fizice. Prea mult efort iar rezultatele nu se văd repede.

Și-atunci te-ntreb:
— De ce vrei să slăbești? Cu ce te deranjează pe tine câteva kilograme în plus? Ți-a comandat doctorul?

Dacă-i așa, atunci trebuie să asculți de el. Sănătatea este binele cel mai de preț pe care îl avem. Dar dacă vrei să slăbești de ochii lumii, zic că n-are rost.

Cât cântărești tu este treaba ta. Dacă tu ești fericit cu slăninuță pe burtă și șolduri, atunci fii fericit în continuare – dacă nu mănânci din dreptul altuia (ai grijă să nu te taie careva de Crăciun).

Dar dacă ești stresat și trist că nu ești în formă, atunci începe să balansezi ceea ce mănânci și să faci cât mai multe exerciții fizice. Renunță la dulciuri, lichioruri, chipsuri și alte minunății de acest gen. Căci, crezi nu crezi, în afară de aer și apă, restul alimentelor și băuturilor au calorii. Care mai multe, care mai puține. În această privință ar fi foarte multe de spus. Vezi cartea „Pot și vreau să slăbesc mâncând”.

Orice fel de mișcare în aer liber nu numai că-ți dă o siluetă de invidiat, dar te ridică de moral – adică te scoate din depresii, din stări de tristețe profundă, din melancolie, din letargie.

Și, tot din experiența personală, îți zic cu mâna pe inimă că cel mai mult slăbești când muncești pământul. Dă cu sapa, hârlețul, grebla etc. cât e ziulica de lungă și nu numai că pierzi rapid kilograme, dar faci mușchi și vezi totul în roz. O să ai un corp sculptat și toți te vor invidia. În plus, îți faci de mâncare. Pragmatism.

Munca câmpului este deosebit de grea. Știu, căci sunt țărancă. Când simt că nu mai pot, mă gândesc la silueta mea și merg înainte până vine noaptea. Seara mănânc un bol de salată care conține fel de fel de vitamine și substanțe nutritive, iar a doua zi o iau de la capăt.

Așadar, dacă vrei să slăbești mâncând, du-te și muncește pământul. De nu ai pământ, ajută-ți rudele. De nu ai rude, vină la mine. Mi-i fi de mare ajutor. De când cu casa mamei, timpul chiar nu-mi mai ajunge. Iar eu la televizor nu mă uit de circa 18 ani.

Îți doresc o siluetă de vis și pace în suflet.

Dacă ai apreciat sau vrei să afli mai multe, te aștept pe bloguri și pe rețelele de socializare:

 

CRISTINA GHERGHEL

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cand stai la etajul 7, cand ai 2 lifturi si o subluxatie la patelă, adio camp. pe bune…doar fizio si daca poti merge sa iti iei mancare si apă, te inchini Domnului și stai cu burtă, orice s-ar interpreta despșre tinmne, camp in garsoniera , sa traiti……