Cum poate fi prevenit cancerul colorectal?

HomeSanatate

Cum poate fi prevenit cancerul colorectal?

Dr. Ancuța Enea, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Cancerul colorectal reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a treia neoplazie ca frecvență la nivel mondial.

Riscul de apariţie al cancerului colonic este diferit în funcție de prezenţa/absenţa unor factori de risc genetici/de mediu/de gazdă.

Există metode de prevenție a acestei afecțiuni. În primul rând, este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos:

  • evitarea consumului de alcool,

  • renunțarea la fumat,

  • activitatea fizică;

  • dieta bogată în fibre, vegetale, pește;

  • dieta hipocalorică, hipoglucidică;

  • suplimente vitaminice (acid folic, vitamina B6, calciu, vitamina D, magneziu);

Consumul de cafea este permis, fiind considerat un factor protector.

Cancerul colorectal se dezvoltă cel mai adesea din polipi adenomatoși colonici care, în timp, devin displazici apoi se transformă în cancer. Intervalul de timp de la apariția polipului la dezvoltarea unui cancer avansat este de aproximativ 10 ani. De menționat că acești polipi pot fi asimptomatici pacientul putând avea inclusiv analize de sânge în limite normale.

Screeningul cancerului colorectal se realizează prin evaluarea persoanelor asimptomatice cu scopul de a depista leziunea în stadii incipiente (polipi colonici), când se poate beneficia de tratament eficient (polipectomie endoscopică) întrerupându-se astfel evoluția polipului către cancer.

Începând cu vârsta de 50 de ani, screening-ul pentru cancerul colorectal este recomandat.

Important: este posibil să fiţi nevoiţi să începeţi screening-ul periodic sub 50 de ani dacă aveţi rude de grad I cu cancer colorectal, polipi colonici, boala inflamatorie intestinală sau afecțiuni genetice cu risc foarte mare de apariție a cancerului colorectal.

Colonoscopia repetată la fiecare 10 ani este cel mai bun examen pentru screeningul colorectal. Se vizualizează întregul colon, în cazul depistării unor leziuni, acestea pot fi îndepărtate (polipectomie endoscopică) sau cel puţin biopsiate. Trebuie efectuată ori de câte ori una dintre celelalte metode de sceening este pozitivă și poate fi efectuată sub analgo-sedare.

Rectosigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia parțială care vizualizează ultimii 60 cm ai colonului, este recomandată la fiecare 5 ani. Are avantajul că durează mai puțin, aprox 5-10 minute, este relativ bine tolerată, putând fi efectuată fără sedare. Are dezavantajul că lasă neevaluat colonul drept și deci nu poate fi exclusă o patologie la acest nivel.

Computer tomograful abdomino-pelvin cu vizualizare tub digestiv repetat la fiecare 5 ani este o alternativă acceptabilă când colonoscopia nu se poate efectua, în cazul pacienților care au contraindicații pentru efectuarea colonoscopiei.

Celelalte metode – colonoscopia virtuală, irigografia, capsula endoscopică sau testele de evaluare a AND-ului fecal – nu s-au impus ca metode de screening.

Cancerul colorectal este o patologie ce poate fi evitată. Vă recomandăm o consultație la medicul gastroenterolog pentru a discuta despre metoda cea mai potrivită de prevenție. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Comentarii

WORDPRESS: 0