Cum arată noul steag al municipiului Roman

HomeSocial

Cum arată noul steag al municipiului Roman

 

 

Până duminică, 15 aprilie, romașcanii și-au putut spune opinia vizavi de cum ar trebui să arate steagul municipiului, urmând ca luni, 16 aprilie, de la ora 12.00, în Sala de Consiliu a Primăriei, să aibă loc dezbaterea publică și consultarea locuitorilor, în vederea alegerii variantei reprezentative a steagului propriu al orașului.

Steagul municipiului Roman și Statutul acestuia au fost aprobate de Consiliul Local în 30 iunie 2009, însă din iunie 2017 steagul nu a mai fost utilizat, deoarece, anterior, adică în 2015, a apărut o lege prin care se preciza că „aprobarea modelului steagurilor unităților administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului”. Acum, cetățenilor orașului li se propune o variantă asemănătoare a steagului folosit până în vara anului trecut.

Mai exact, pe noul steag se vor menține culorile inițiale – alb și mov, însă stema în sine nu va mai fi de culoare aurie, ci va fi roșie, așa cum este ea aprobată de comisia de heraldică. În proiectul supus consultării publice sunt trecute și semnificațiile fiecărei componente a steagului: „Capul de mistreţ este cea mai veche reprezentare heraldică a localităţii, semn al continuităţii şi al statorniciei acestei comunităţi umane. Coroana murală cu 5 turnuri crenelate încadrează localitatea în categoria oraşelor, vorbeşte despre unitatea obştii şi desemnează totodată locul pe care această așezare îl ocupă în ierarhia orăşenească, având rang de municipiu. Semnificațiile culorilor reprezentate: roşul simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorinţa de a servi patria; auriul și argintiul simbolizează forță, bogăție și puritate; albul transmite puritate, curăţenie și neutralitate; violetul este o culoare a măsurii, reprezintă luciditate şi acțiune cugetată, echilibru între pământ şi cer, spirit şi înţelepciune”.

 

Stema municipiului Roman se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, pe care se află un cap de mistreţ cu colţi de argint, redat din profil, spre dreapta. Pe steag, în jurul stemei, la dreapta este inscripţionat statutul localităţii „Municipiul” iar în partea stângă denumirea „Roman”, în partea de sus, deasupra stemei stă „crucea”, ca simbol al creştinătăţii şi a faptului că în Roman este ctitorită Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Reprezentative pentru municipiul Roman sunt: Arhiepiscopia și Roman Mușat …unul din aceste simboluri le văd demne de a fi pe steag … eventual,statuia pe fundalul Arhiepiscopiei.