Prima paginăEducatie

Cultura din farfurie

Dimensiune text

Colegiul Tehnic „Danubiana” va promova un proiect menit să-i învețe pe tineri să mănînce sănătos și să descopere diferențele culturale dintre popoare, reflectate în gastronomie.

 

Ce înseamnă să mănînci sănătos, care sînt criteriile de selecție pentru produsele alimentare, cum se reflectă în farfurie diferențele culturale dintre popoare, toate acestea sînt subiecte pe care elevii de la Colegiul Tehnic „Danubiana” le vor afla implicîndu-se în cel mai recent proiect cîștigat de echipa a colegiului.entatie
Proiectul se numește „Kaleidoscop – An European cuisine adventure”, se va derula pe o perioadă de doi ani, în parteneriat cu un centru vocațional de mare tradiție, în pregătirea în domeniul cultural din Turcia, și va fi coordonat de echipa română, condusă de profesoara Nadia Cîrcu. Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Am pornit de la faptul că, în secolul XXI, produsele alimentare au ajuns să joace un rol important în dezvoltarea identităților culturale, că globalizarea reduce dramatic prezența alimentelor locale și tradiționale și că tinerii au tendința de a mînca nesănătos. Am simțit că este absolut necesar ca tinerii să cunoască criteriile de selecție a produselor alimentare, regulile standard pentru o viață sănătoasă, un Codex Alimentarius, dar și standardele europene în domeniu. De asemenea, proiectul va promova relațiile de prietenie între profesori și elevi și va crește respectul pentru culturile și civilizațiile altor popoare, ceea ce va crește gradul de acceptare a diferențelor„, a spus profesoara Nadia Cîrcu (foto), coordonatoarea echipei de proiect.

Elevii implicați în proiect vor avea parte de experiențe deosebite, vor învăța și vor exersa o limbă străină participînd la concursuri pe teme culturale, vor găti și vor degusta ce au gătit ei și partenerii lor și vor folosi tehnici moderne legate de utilizarea calculatorului în realizarea performantă a cursurilor online legate de cultura gastronomică, pregătirea de postere, logo-uri legate de proiect, dicționare culinare și reviste gastronomice. „Prin acest proiect ne propunem să ajutăm elevii să-și descopere potențialul novator, să-și utilizeze cunoștințele și aptitudinile pentru a iniția și dezvolta activități cu un impact pozitiv asupra comunității„, a spus Nadia Cîrcu. Proiectul va începe la 1 septembrie 2012.

Acesta este cel de-al șaselea proiect cîștigat în ultimii ani de Colegiul Tehnic „Danubiana”, care a fost și singura școală romașcană cîștigătoare a acestei etape de selecție pentru proiecte Comenius.

  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Dragos Rusu 9 ani

    Romanul are un singur Master Sef cum de nu-l vad in fotografii? Se numeste Nita Adriam si e specialist atat in bucataria romaneasca cit si parte din cea internationala cu inclinare spre cea italiana