Prima paginăSocial

Culiță Tărîță, gest de suflet pentru o familie din Valea Ursului

Dimensiune text

Deputatul nemțean a donat materiale de construcție pentru refacerea unei case mistuite de flăcări săptămîna trecută. „Cred că e normal ca în situații dintr-astea să fii alături de oamenii necăjiți„, spune acesta.

 

 

Floarea Morariu, din satul Chilii, comuna Valea Ursului, și-a văzut miercurea trecută casa și puținele lucruri pe care le-a adunat în viață pierind în flăcări. Femeia și cele două fete cu care locuiește au scăpat cu viață, dar n-au mai putut salva mare lucru din avutul lor. Rămase pe drum, își pierduseră orice speranță de a o mai lua de la capăt. Le-a venit ajutor de unde nici nu se așteptau. Culiță Tărîță (foto – dreapta), deputat și „om al locurilor, de peste deal, de la Iucșa„, a decis să pună la dispoziție toate materialele de construcție necesare pentru refacerea casei, să le ajute cu d-ale gurii și chiar și cu ceva haine și altele trebuincioase într-o casă de om, strictul necesar pe care cele trei femei nu mai au de unde să și-l asigure.

Cred că e un gest creștinesc, omenesc, pe care fiecare din noi ar trebui să-l facă atunci cînd întîlnim astfel de situații. Mai ales acum, că sîntem în Postul Sfintelor Paști. Primarul de Valea Ursului, Viorel Smeria, m-a sunat și mi-a solicitat ajutorul pentru această familie, asupra căreia s-au abătut necazurile. Cred că e normal ca în situații dintr-astea să fii alături de oamenii necăjiți. Iar această doamnă, împreună cu fetele ei, sînt un caz social aparte. Pînă la rezolvarea din partea autorităților locale sau județene, deși comuna e săracă și fondurile sînt puține, cred că e bine ca noi, persoanele fizice, să găsim soluții, să venim în ajutorul celor care au probleme„, a declarat deputatul Culiță Tărîță.

Floarea Morariu a primit sîmbătă prima parte a materialelor de construcție cu care își va reface casa. Primarul Viorel Smeria s-a angajat ca, împreună cu oamenii de bine din comună și cei de la serviciul voluntar pentru situații de urgență, să se apuce de lucru încă de la începutul acestei săptămîni, urmînd să fie turnată fundația și ridicat scheletul casei. Cheresteaua a fost deja dusă în ograda femeii, căpriorii la fel, cimentul urmează să ajungă. Deputatul Culiță Tărîță va urmări personal modul în care se derulează lucrările, intenția sa fiind ca locuința să fie gata în cel mai scurt timp.

Nu mai am nimic, mi-a ars totul, am rămas pe drumuri, euu și fetele. Am două fete, una de 22 de ani, una de 15. Mă mai ajută oamenii acum, dar nu știu ce-o să fac. Mai bine m-ar lua Dumnezeu„, spunea Floarea Morariu. După ce a văzut ajutorul primit și a fost asigurată că va fi sprijinită în continuare, măcar pentru început, femeia și-a mai revenit.

Vecinii povestesc că a fost foc mare. Casa, din lut și lemn, a ars ca hîrtia, atît de repede încît pompierii, cînd au venit, n-au mai avut decît grija ca incendiul să nu se întindă și la vecini. Din gospodăria Floarei a rămas doar o cămăruță, folosită ca bucătărie de vară. Acolo stă acum, cu cele două fete. Oamenii spun că au încercat să stingă focul, dar a fost greu: „Apă să cari cu găleata? Fîntînă e la 25 de metri adîncime. Pînă scoți apă de-acolo… Nu era nici o șansă. Acum stau în cămăruța aia, noroc că n-a luat foc și aia. Ar fi luat, dar am sărit cu gălețile. Sînt foarte necăjiți. Sînt cinci persoane, dar băieții îs argați prin sat, stă numai ea cu fetele. Îs vai de capul lor. Soțul ei o murit, are o fată luată în plasament, de la o soră de-a ei care s-a spînzurat, și-o luat-o ea s-o crească. Greu, foarte greu. Mare pomană și-o făcut domnu’, mare pomană. Mai făceau ei casă vreodată? Nu mai făceau. Bine măcar că s-o încălzit afară, că dacă erau frigurile alea… Hai că pot sta la un vecin, dar stau o săptămînă, două, mai mult nu pot. {i-aveau lucrușoarele lor, na, ca tot omul. Nu confort, nu lux, dar tot aveau un șifonier, un pat, niște haine, niște blide. Acum, le-o face din nou, dacă o să aibă două cămăruțe acolo„.

Deputatul Culiță Tărîță consideră că este de datoria sa, ca om și ca ales al județului, să fie acolo cînd oamenii au nevoie de sprijin. Apelul primarului de Valea Ursului nu este singular.
Culiță Tărîță spune că sînt mulți primari care i se adresează pentru sprijin și nu întotdeauna pentru cazuri sociale, deși acestea sînt cele mai impresionante și dureroase: „Nu vin la mine doar pentru probleme sociale, ci și pe probleme de administrare a comunei, pe probleme de proiecte și de fonduri care trebuie absorbite de la Uniunea Europeană și toate problemele cu care se confruntă orice comună din județul Neamț. Fiind în Parlamentul României, e normal să preiei problemele celor din județul tău și, mergînd la București, să găsești soluții ca, la ministerele de resort, să primești aprobările și rezolvările corespunzătoare„.

COMENTARII

WORDPRESS: 0