Prima paginăPolitica

Crucea din satul Muncelu, ridicată cu sprijinul Elenei Udrea [Foto]

Dimensiune text

Crucea va fi ridicată printr-o donație făcută de deputatul Elena Udrea. Crucea va avea hramul Sfântul Nicolae și va fi sfințită pe 6 decembrie. La slujba de sfințire a locului unde se va înălța simbolul credinței au participat deputat Elena Udrea, candidat din partea ARD pentru Colegiul 4, autorități locale și locuitori ai comunei.

Deputatul Elena Udrea, fost ministrul al Dezvoltării Regionale și Turismului, candidat din partea ARD pentru Colegiul 4 Roman – Ion Creangă pentru Camera Deputaților, a participat, miercuri, la slujba de sfințire a locului unde se va ridica o cruce înaltă de 27 metri în satul Muncelu, din comuna Ion Creangă. La eveniment au participat primarul comunei Ion Creangă, Petrică Prichici, consilieri locali, alți reprezentanți ai autorităților locale, preoții din parohiile de pe cuprinsul comunei, alături de localnici.

Manifestarea a început cu slujba de sfințire a locului unde se va ridica acest simbol al credinței, săvârșită de preoții Mitică Bighiu și Mihai Buda din comuna Ion Creangă. „Doamna Udrea ne-a adus această bucurie în ajun de Crăciun, o cruce care va lumina ca un far și ne va călăuzi. Am sfințit locul unde va fi înălțată crucea mult așteptată de noi. De foarte multă vreme ne-am gândit la acest reper al comunei Ion Creangă. Toată lumea va ști, după ce va fi înălțată, că este «crucea de la Ion Creangă», simbolul credinței noastre. Peste tot vedem biserici, troițe, cruci înălțate care reprezintă recunoștința pe care poporul român o aduce lui Dumnezeu. Ștefan cel Mare ridica o biserică nu doar atunci când câștiga lupta, ci și când pierdea o bătălie”, a spus preotul Mihai Buda.

 

Proiectul simbolului credinței, început din 2004

 

Până de curând, despre localitatea Muncelu, cu 27 de case, 57 de suflete și doar patru copii, nu se cunoștea nimic. Doar primarul comunei Ion Creangă știa de la localniciii din Muncelu că își doresc o biserică în satul lor. Cum construirea unui lăcaș de închinăciune era mai greu de realizat, din cauza numărului mic de locuitori ai satului, primarul Petrică Prichici s-a gândit că ridicarea unei cruci pe dealul Muncelului ar însemna o binecuvântare pentru localnici. „Satul Muncelu este atestat documentar din 1408, dar cercetările istorice dovedesc că satul are o vechime mult mai mare. Lângă această cruce ne dorim să ridicăm și o bisericuță din lemn”, a precizat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Crucea va fi ridicată în punctul cel mai înalt al comunei Ion Creangă, aflat în satul Muncelu, la 284 de metri altitudine, pe un soclu din beton și va fi luminată noaptea. Dacă oamenii din satul Muncel nu au avut parte de o biserică a lor, vor avea un simbol al credinței care se va vedea chiar din Roman. Crucea va fi confecționată din fier și va fi luminată pe timpul nopții. Este un proiect îndrăzneț, pe care îl realizăm cu ajutorul doamnei ministru Elena Udrea”, a spus primarul comunei Ion Creangă.

 

Elena Udrea împlinește o dorință veche a sătenilor din Muncelu

 

Visul locuitorilor satului Muncelu va fi împlinit mai curând decât se așteptau. „Atunci când am venit în comuna Ion Creangă, am vrut să cunosc oamenii și am întrebat care sunt problemele lor. Aveam să aflu că o dorință mai veche a locuitorilor satului Muncelu stătea în sertarul domnului primar Prichici, din anul 2004. Ridicarea acestui simbol al credinței va fi un reper pentru comuna Ion Creangă, pentru romașcani, dar și pentru cei care călătoresc pe drumul național și european. Dacă cele materiale le putem face împreună, pot da un sprijin pentru un proiect de suflet într-un loc plin de religiozitate, așa cum este și Romanul, și cred că pe acest deal s-ar potrivi foarte bine să-l realizăm. Nimic nu este întâmplător. Astăzi, într-o zi de mare sărbătoare, sfințim locul unde această cruce se va ridica”, a spus deputatul Elena Udrea.

 

40.000 lei pentru ridicarea crucii

 

Proiectul se realizează printr-un parteneriat încheiat între administrația publică locală și biserică. Primăria Ion Creangă pune la dispoziție terenul de 200 de metri pătrați, iar deputatul Elena Udrea va dona bisericii fondurile necesare pentru ca acest proiect să devină realitate. „Vrem să înălțăm crucea pe care oamenii și-au dorit-o, vrem să fie un semn al credinței și un semn al deschiderii cu care am venit în această comunitate”, a spus Elena Udrea.

Dacă așteptarea localnicilor a fost atât de lungă, înălțarea crucii se va realiza într-un timp record. Până pe 6 decembrie, crucea – ale cărei costuri sunt estimate la aproape 40.000 lei – va fi înălțată. „Vreau să fac ceva în amintirea tatălui meu, care se numea Nicolae. Dacă oamenii sunt de acord, hramul acestei cruci, pe care dorim să o sfințim pe 6 decembrie, am vrea să fie Sfântul Nicolae”, a adăugat deputatul Elena Udrea.

Oamenii locului cred ca, prin construcția acestui simbol al credinței în dealul Muncelu, satul lor va deveni un loc de pelerinaj atât pentru romașcani, cât și pentru cei care vor fi în trecere prin oraș. Crucea ar putea fi și motivul organizării unor ample manifestări religioase.

Întâlnirea cu deputatul Elena Udrea a fost un motiv pentru localnici și primar de a-și face cunoscute problemele. „Vrem să găsim finanțare pentru a stăvili problemele pe care ni le crează Siretul în satele Ion Creangă și Recea. Un proiect care ar însemna o deschidere pentru investitori este introducerea gazului metan în comună, ce ar conduce la crearea de locuri de muncă pentru locuitorii comunei”, a spus primarul Prichici.

Acesta a fost asigurat de deputatul Elena Udrea de același sprijin în derularea proiectelor comunei de care s-a bucurat în timpul mandatului său ministru.

[sam_ad id=”100″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 20
 • Tase... 9 ani

  Iata o veste neasteptata , dar care m-a surprins placut fiindca e plina de semnificatii crestine…Sa fii practic ctitorul unui simbol religios e mai presus de oricare alt gest…27 metri nu reprezinta numai inaltimea crucii, ci si nobletea initiativei…cred ca acest sfant loc va fi nu numai un loc de pelerinaj, ci si un simbol al localitatii si al intregului judet…citesc si de alte si alte planuri realizabile in Ion Creanga…felicitari, doamna Udrea…veti castiga nu numai pentru asta, ci si pentru ca meritati…

 • Maria Toma 9 ani

  Este foarte greu sa vorbesti despre lucruri deosebite si sensibile. Am aflat ca Elena Udrea este generoasa si ajuta de cate ori este nevoie si unde este nevoie. Am citit ca are grija impreuna cu sotul dansei de 14 copilasi abandonati de parinti, ca se ingrijesc de mai multe asezaminte pentru batrani… se implica in multe acte de caritate, ca bucura multe sufletele de sarbatori….Foarte rar auzi asa ceva de la un politician si de asta las urmatoarele fraze sa vorbeasca de la sine……

  “Vreau să fac ceva în amintirea tatălui meu, care se numea Nicolae. Dacă oamenii sunt de acord, hramul acestei cruci, pe care dorim să o sfințim pe 6 decembrie, am vrea să fie Sfântul Nicolae”

  “Doamna Udrea ne-a adus această bucurie în ajun de Crăciun, o cruce care va lumina ca un far și ne va călăuzi. Am sfințit locul unde va fi înălțată crucea mult așteptată de noi. De foarte multă vreme ne-am gândit la acest reper al comunei Ion Creangă. Toată lumea va ști, după ce va fi înălțată, că este «crucea de la Ion Creangă», simbolul credinței noastre

 • dan ardeleanu' 9 ani

  frumoasa initiativa, desi astfel de actiuni ar trebui sa fie preocuparea comunitatii religioase locale, mai ales ca are Biserica noastra bani mai multi decat statul. in semn de multumire ii doresc sa obtina11% la vot in loc de 10% cat ar fi maximul . pentru clarificari, 10% reprezinta statistic acea cota a populatiei cu IQ < 80 specifica societatii romanesti.

 • tanasa 9 ani

  Ce tot dati inainte cu „sprijinul” asta,cand stiti foarte bine ca fara ajutorul guvenului un deputat nu poate face nimic.Cel mai bun exemplu este cel a lui Marius Neculai de care spuneti acum ca nu ar fii putut face nimic daca nu era Udrea in guvern. Deci ajutorul vine numai daca ai pe cineva in guvern si nu daca ai un deputat in parlament.

 • Serban Miclea 9 ani

  Un gest foarte frumos din partea Elenei Udrea care este bine venit pentru satenii din Ion Creanga, acestia asteptand de ani buni acest simbol la ei in sat.. Nu este pentru prima data cand Elena Udrea se implica si sustine astfel de proiecte, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure pe noi romascanii pentru ca pe viitor putem spera si la astfel de proiecte si pe viitor!!!

  • dan ardeleanu' 9 ani

   domnule Miclea, cere-i sa faca o cruce si mai mare pe strada ta, sa vezi ce o sa iti creasca pofta de viata si nivelul de trai. nici nu iti imaginezi!!!

  • Pai daca satenii asteptau de multi ani acest simbol, de ce nu l -a putut face primarul in atitia ani sau reprezentantul bisericii locale ? Initiativa este frumoasa, dar credeti ca o cruce facuta in sat, a rezolvat problemele oamenilor ?Si nu stiu de ce, dar citind acest articol am avut senzatia ca și biserica e in campanie electorala ….

 • don pedro 9 ani

  Fariseism si demagogie a la pdl!!!!Mai bine ajuta familiile celor din catun cu ceva sirvici pentru capii familiilor.Nu trebuie sa dai pestele la sarmani ci undita sa-i prinda stimata si multitrata elena de buzau!!

  • David 9 ani

   Se interzice prietene in campanie oferirea banilor sau a bunurilor care depasesc 10 lei am impresia…Ce-ar fi avut de castigat daca ajuta niste familii, iar celelalte ar fi fost discriminate??? Nu ar fi batut putin la ochi, ce zici?? Prin ridicarea acestei cruci, toata comunitatea beneficiaza de acest proiect tinand cont ca in Muncel nu exista vreo biserica. Prin inaltima impunatoare poate fi sesizata de la zeci de kilometri, ar putea fi loc de reper, sau pelerinaj!!

 • Cristian C. 9 ani

  Tase, my man! Trebuia sa dai tu primul comment ca nu se putea altfel! ARD si BOR cele mai curate organizatii din Romania si-au unit eforturile pentru locuitorii saraci din Muscelu, moment cu totul lacrimogen! Donatie personala, ma indoiesc sincer, donatie cu banii statului mai degraba!

 • Romanul 9 ani

  Dar pentu bietii tigani din Roman,nimic? Nu uitati ca aproape jumatate din Roman sunt tigani,ar trebui o „cruce” de cateva mii de euro investite si in satul olimpic,ori la alegerile de acum nu mai sunt trebuinciosi tiganii, numai la alegerea primarului.

  • Ai facut tu vreun recensamant de stii ponderea populatiei rome?? Si tiganii sunt oameni, au si ei drept de vot si nu uita ca un tigan nu uita niciodata persoana care l-a ajutat la nevoie!!!

 • cetatean 9 ani

  Vai cat suntei de….. ati fost atenti ce fel de oameni erau la punerea temeliei la sfintirea locului : erau cei care merg cu cersitul cam vreo 20 de persoane si distinsa doamna Udrea dadea semne de nerabdare , haideti ca nu suntem chiar toti tonti , EA ABIA ASTEAPTA SA SE TERMINE CU MASCARADA ASTA SI SA PLECE LA BUCURESTI SA STEA LINISTITA 4 PATRU ANI.

 • Petru 9 ani

  Intotdeauna comunitatile rurale au pus mare accent pe religie si pe obiectele sacre. Faptul ca in Muncel nu este nicio biserica, aceasta cruce care va fi inaugurata pe 9 decembrie reprezinta un simbol pentru locuitori. Haideti sa ne uitam si alti politicieni care au preferat sa candideze in provincie. Cu ce a contribuit Antonescu la comunitatea din Teleorman, sau Ponta in Gorj?? Pe langa faptul ca au taiat planglica unor proiecte la care n-au niciun merit, n-au influentat cu nimic bunastarea comunitatii unde candideaza!! Spre deosebire de ei, Udrea poate veni in fata electoratului si sa-si prezinte realizarile!!!

 • Imi place ca cei ce scriu osanale cu parfum portocaliu isi dau numele , asta probabil ca sa se stie in condica cu evidenta platilor pentru cuvintele frumoase probabil . Frumoase osanalele, dar par cam nesincere, dupa parerea mea …

 • Grigore 9 ani

  Se pune mare accent pe religie in comunitatile rurale, unde persoanele trecute de prima tinerete predomina. Normal ca pentru unii frustrati e un gest care-i lasa rece, dar pentru cei din Ion Creanga e un lucru pozitiv tinand cont ca n-au niciun lacas sfant

 • Vladimir 9 ani

  Realizare mare dom’le! Chelbosului , tichia de margaritar ii lipseste!Nu-mi amintesc ce inaltime are crucea de pe Caraiman (vreo 40 m?) , dar la cati bani a furat , de la stat , Cocos , madam’ Udrea are cu ce face zeci si sute de troite/cruci. Tot inainte! Poate i se mai iarta din pacate.

 • eugen mocanu 9 ani

  Este adevarat.Am parcurs drumul de la intersectia strazii Arinului cu Strada Muncelului si am vazut ca ceea ce se arata mai sus …… ESTE ADEVARAT.Va rog,nu mai veniti cu vorbe grele si urate cand e vorba de un lacas de cult.Este o semnificatie a religiei si a BUNEI CREDINTE indiferent de unde vin banii/investitia.
  Pana in acest an localitatea ION CREANGA nu a fost mentionata nici pe unde… doar unele evenimente negative,rutiere.Eu sunt mandru ca localitatea in care m-am nascut a ajuns sa fie cunoscuta la nivel national,iar faptul ca cetateana ELENA UDREA,in prezent deputat , ne-a facut onoarea de a candida in colegiul nostru este o mandrie pentru noi sau o parte dintre noi.
  Abia astept ca sa vad LUMINA de la MUNCELU/ION CREANGA.
  Sincere felicitari si multumiri Doamnei Elena Udrea si sper ca locuitorii comunei Ion Creanga si cei ai municipiului Roman O VOR VOTA.
  A facut multe,nu ea in mod direct ci prin cele solicitate de primarul in functie domnul P.Prichici si a consilierilor sai , si vad/vedem ca inca mai face( blocul ANL,Casa de cultura,stadionul comunal,strazi asfaltate,rigole,trotuare iar acum aceasta troita.
  Felicitari domnule primar,felicitari consilierilor si datii bataie…. tot asa…
  Multumim DOAMNA UDREA.
  DUMNEZEU sa binecuvanteze oamenii si lucrurile facute de acestia.

 • Gabriela - Piatra-neamt 9 ani

  TREZITI-VA ROMASCANI !!!!!Chiar ne inchinam la dealuri, cand Moldova noastra-i plina de lacasuri sfinte lasate de marii nostri ctitori ? Cine a mai auzit de „hramul” unei cruci?
  Si apoi, proportia gasita nu-i o blasfemie ? Parca cele trei brate ale sfantului simbol, erau egale , doar cel care coboara este mai lung ! Priviti crucile de pe bisericile noastre !
  S-au umplut culmile patriei cu cruci, care de care mai inalte si mai „luminate”, la care sa se ne-nchinam noi cei prosti, dar MULTI, inainte de a ne duce la vot ! Asa, vom uita desigur, ca cei care acum fac acte de caritate, si piosenie ( nu mai scumpe decat o poseta Vuiton) ne-au bagat mana in buzunare – in numele REFORMEI, au secatuit resursele tarii, in nume PROPRII, ne-au adus pe primele locuri in Europa si-n lume la : saracie, taxe si impozite, servicii mizere, coruptie, evaziune fiscala, mortalitate infantila……si putem continua mult si bine !
  Cat ii mai rabdam ?