HomeSanatate

Criza vaccinului pentru bebeluși se prelungește

Mămicile care vor să-și vaccineze bebelușii conform programului național de vaccinare obligatorie vor trebui să mai aștepte două săptămîni.

 

 

Asta cel puțin în cazul vaccinului hexavalent. Compania producătoare a notificat Ministerul Sănătății că poate furniza produsul cu o întîrziere de două săptămîni față de prevederile contractuale. Astfel, după data de 5 octombrie, produsele vor fi livrate de către producător, iar Ministerul Sănătății va avea posibilitatea de a le distribui în teritoriu pentru continuarea imunizărilor.

Vaccinul hexavalent se administrează copiilor în vîrstă de două luni și șase luni pentru imunizarea împotriva bolilor precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, h.influenzae b, hepatitic B. În ceea ce privește achiziția vaccinului pentavalent, utilizat pentru imunizarea noilor născuți împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei și meningitei bacteriene, Ministerul Sănătății va achiziționa rapid, prin procedura de negociere directă, o cantitate de vaccin care să asigure necesarul din această perioadă.

Procedura rapidă, care se va finaliza în aproximativ două săptămîni, este necesară deoarece procedura de achiziție a acestui produs a fost anulată. Nu ne rămîne decît să așteptăm să fim chemați să ridicăm dozele de vaccin. Pe termen scurt nu sînt probleme, dar pot să apară probleme pe termen lung, la copiii care ar putea să rămînă nevaccinați. Oricum, imediat ce vom primi vaccinurile, vom recupera și copiii nevaccinați„, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Seviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0