Prima paginăRoman

Criza trimite afaceriștii la Poliție

Dimensiune text

Neplata contribuțiilor salariaților către bugetul de stat constituie infracțiune. Polițiștii romașcani au în lucru peste zece dosare de acest tip. Cei mai mulți administratori de societăți demonstrează cu acte că abia reușesc să țină afacerea pe picioare în această perioadă.

 

Criza economică se resimte tot mai mult în rîndul agenților economici. Iar acest lucru are influențe și în ceea ce privește activitatea polițiștilor. Membrii Biroului de investigare fraude din cadrul Poliției Roman au în cercetare numeroase dosare în care administratorii de societăți comerciale sînt cercetați pentru că nu au virat banii din impozite și contribuții, care se rețin din salariile brute ale angajaților.

Conform legii, reprezentanții societăților comerciale trebuie să efectueze plăți la bugetul de stat pînă cel tîrziu la data de 25 ale lunii următoare celei pentru care s-au reținut banii. Infracțiune este considerată acțiunea de reținere și nevărsare, cu o întîrziere mai mare de 30 de zile, față de termenul scadent, a impozitelor și contribuțiilor reținute de la salariați, prin stopaj la sursă. Este vorba de impozitul pe veniturile din salarii, contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale, contribuțiile la fondul de șomaj și contribuțiile pentru asigurarea de sănătate.

Dacă banii nu sînt virați în termenul prevăzut de lege, Direcția de Finanțe Publice trimite mai multe somații către administratorii de societăți comerciale. Dacă nici în urma acestor somații plata nu se efectuează, Direcția de Finanțe înaintează plîngere către Poliție pentru neplata acestor sume și, eventual, pentru refuzul administratorilor de societăți de a prezenta documente.

Cel mai mare prejudiciu cercetat recent de polițiștii romașcani se ridică la suma de 20.160 lei, bani care ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat. Suma reprezintă fonduri oprite și nevărsate către buget de o societate comercială, pe o perioadă de doi ani.

Anchetatorii spun că, în cele mai multe cazuri, astfel de situații se produc din cauza contextului economic actual, administratorii de societăți preferînd să folosească banii proveniți din stopajul la sursă pentru plata furnizorilor și a serviciilor, aceasta fiind o condiție esențială pentru funcționarea în continuare a afacerii. Există și persoane care dau dovadă de rea-credință, dar situațiile sînt mai rare. Oricum, chiar și în cazul în care polițiștii intră pe fir, administratorii de firme mai au o șansă. Dacă, în timpul cercetărilor și pînă cel tîrziu la primul termen de judecată, prejudiciul este achitat în totalitate, administratorul societății beneficiază de o reducere considerabilă a pedepsei. În cazul unui prejudiciu mai mic de 50.000 euro, administratorului i se va aplica doar o amendă administrativă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0