Prima paginăActualitateRural

Criza financiară face victime în comuna Icușești

Dimensiune text

Asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu și-au mai primit salariile de trei luni. Dascălii navetiști vor scoate bani din buzunar pentru cheltuielile cu naveta.

Autoritățile locale de la Icușești se confruntă cu mari probleme financiare. Primarul comunei, Leonard Oprea, spune că asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu și-au mai primit salariile de trei luni. ”În această situație se află 50 de persoane pentru care suma de 500 de lei pe care o primesc lunar reprezintă singura sursă de venit. Soluția se află la Guvern. Numai o rectificare de buget ne-ar putea ajuta să ajungem cu plățile la zi”, a declarat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Asistentul personal are un rol important: supraveghează, acordă asistență și asigură condiții pentru implicarea în viața socială a persoanei cu handicap. Dacă aceștia nu sunt plătiți, ei pot abandona persoana bolnavă în schimbul unui alt loc de muncă.

O altă problemă cu care se confruntă autoritățile locale de la Icușești este legată de naveta cadrelor didactice care activează la unitățile de învățământ din comună. Decontarea cheltuielilor cu naveta dascălilor este reglementată prin Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic. Oamenii de la catedră nu ajung în școlile unde își desfășoară activitatea didactică decât dacă bagă mâna în propriul buzunar. ”Nu mai putem deconta naveta dascălilor, deoarece plafonul de salarii este mai mic decât anul trecut. Vrem ca Ministerul de Finanțe să crească fondul de salarii, pentru că avem 40 de cadre didactice navetiste, iar prețul abonamentului pe lună este de 190 lei. Dascălilor debutanți, cu un salariu lunar de 700 de lei, nu le mai rămâne mare lucru în buzunar, dacă mai scad naveta. Pe de altă parte, ne-am confruntat în ultimii ani cu ierni grele, când drumurile comunei au fost blocate zile întregi. În aceste condiții, nu trebuie să ne mai surprindă dacă dascălii vor părăsi sistemul”, a precizat primarul comunei Icușești.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0