Prima paginăSocial

CREŞTINII ROMANO-CATOLICI CELEBREAZĂ DUMINICA FLORIILOR

CREŞTINII ROMANO-CATOLICI CELEBREAZĂ DUMINICA FLORIILOR

Dimensiune text

 

floriile22cDuminică, 20 martie, credincioşii romano-catolici din întreaga lume celebrează Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe asin, întâmpinat de o mulţime de oameni cu flori şi ovaţii. În această zi, preoţii sfinţesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creştinilor în amintirea ramurilor de finic şi măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

De Florii, credincioşii  merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, uşi, porţi sau icoane şi care se folosesc în vremuri de necaz, pentru că se spune că au putere de vindecare.

Ca în fiecare an, bisericile organizează procesiuni solemne cu ramurile de salcie. În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Duminica Floriilor marchează Ziua Mondială a Tineretului

În Duminica Floriilor, în parohii vor fi întâlniri şi rugăciuni speciale cu tinerii. Tinerii se vor întâlni sub semnul mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, a cărui temă este: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milă” (Mt 5,7). „Vă invit să redescoperiţi faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi, a da de băut celor însetaţi, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închişi, a-i îngropa pe cei morţi. Şi să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei care se îndoiesc, a-i învăţa pe cei neştiutori, a-i avertiza pe păcătoşi, a-i mângâia pe cei mâhniţi, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru cei vii şi pentru cei morţi”.

„Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorinţa sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediţie. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale. Duminica Floriilor va fi şi o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, care va fi celebrată la 7 mai, în Parohia «Sfântul Iosif Muncitorul» din Buruieneşti, precum şi pentru Jubileul Tinerilor, care coincide anul acesta cu Ziua Mondială a Tineretului şi care va avea loc în perioada 26-31 iulie 2016, la Cracovia, în Polonia”, a afirmat preotul Cornel Cadar, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0