HomeSocialReligie

Creştinii ortodocşi intră în postul Adormirii Maicii Domnului

Postul va dura până pe 15 august, când se celebrează una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

Începând de vineri, 1 august, şi până la 15 august, creştinii ortodocşi se vor afla în postul Adormirii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă a rânduit începutul unei noi etape de pregătire duhovnicească, printr-un post în vederea cinstirii Născătătoarei de Dumnezeu.

Potrivit Sfântului Simeon al Tesalonicului, acest post este necesar pentru a cinsti şi mai mult cele două mari praznice din această perioadă, adică Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din timpul anului. Acest post datează din primele veacuri creştine, când cultul Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să capete o mai mare importanţă.

La început, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Unii posteau o singură zi (6 august), alţii mai multe zile. Abia în secolul al XII – lea s-a hotărât ca postul să înceapă şi să dureze până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Acest post este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a virtuților alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Postul Adormirii Maicii Domnului înseamnă abstinenţă nu doar de la anumite alimente, trebuie să ne ţinem departe şi de păcate. Prin reţinerea de la hrana de „dulce”, spun slujitorii sfintelor altare, vom fi părtaşii unor daruri care ne fac moştenitori ai împărăţiei lui Dumnezeu. Cele două săptămâni de post reprezintă o perioadă de rugăciune și de meditație. Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mare, sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria ”adoarme” pentru totdeauna, trupul și sufletul său fiind luate la ceruri de însuși Iisus Hristos.

Comentarii

WORDPRESS: 0