HomeReligie

Creştinii ortodocşi de rit vechi se pregătesc de Revelion

Credincioşii ortodocşi de rit vechi vor sărbători trecerea dintre ani în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie. Ca şi Crăciunul, Boboteaza este precedată de ajunul sărbătorii, care concentrează o mulţime de practici şi credinţe ce decurg din obiceiul „umblatul preotului cu botezul”. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor numită agheasmă mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică. Apa sfinţită, despre care se spune că are proprietăţi miraculoase şi de purificare spirituală, va fi împărţită credincioşilor. Pe 20 ianuarie, toţi cei care poartă numele Ion îşi vor sărbători onomastica.

Deşi, la nivel naţional, numărul ruşilor lipoveni a scăzut semnificativ în ultimii zece ani, în municipiul Roman continuă să trăiască o importantă comunitate a acestei etnii.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Septimius Severus 7 ani ago

    Eu nu pricep ce legatura este intre „Sarbatoarea Nasterii Domnului” pe „rit vechi” si „Revelion”, care nu este direct o sarbatoare crestina. Neconcordanta calendaristica cu toata lumea crestina mi se pare stranie, chiar daca are motive istorice. Este mai importanta data, incerta in mare masura, sau importanta si semnificatia Sarbatorii pentru toti oamenii de bunavointa si de bunacredinta? Sarbatori binecuvantate!