HomeReligie

Credincioșii romano-catolici își comemorează morții

În fiecare an, pe 2 noiembrie, credincioșii romano-catolici celebrează Pomenirea tuturor credincioșilor răposați. Această comemorare a apărut ca o completare a sărbătorii Tuturor Sfinților, care se celebrează pe 1 noiembrie.

 

 

Adevăratul întemeietor al Pomenirii tuturor credincioșilor răposați este considerat sfîntul Odillon, abatele de Cluny (904-1048). În anul 998, abatele mănăstirii a dispus ca la 2 noiembrie să fie comemorați toți călugării răposați. Practica aceasta s-a generalizat în toată Europa imediat, prin cele o mie de mănăstiri benedictine, abația de la Cluny devenind principala forță spirituală a Occidentului. În anul 1311, Roma stabilește oficial ca pomenirea tuturor credincioșilor răposați să se celebreze la 2 noiembrie.

„În orașul nostru, modalitatea cea mai concretă a creștinilor de a se ruga pentru cei răposați este de a vizita cimitirul, fie în ziua de 2 noiembrie, fie în săptămîna care urmează. Vineri, vor fi prezenți în cimitir preoții de la cele patru parohii catolice din Roman, care îi vor însoți pe credincioși la mormintele răposaților. Se vor face celebrări speciale pentru preoții catolici care odihnesc în Cimitirul «Eternitatea», pentru eroii neamului și pentru binefăcătorii bisericilor noastre care au trecut în viața veșnică. Mulți creștini vin la cimitir cu dulciuri sau alte alimente pe care le oferă nevoiașilor pe care îi întîlnesc. Cei mai mulți aprind și lumînări pentru amintirea celor care au adormit întru Domnul, Lumină pentru mîntuirea lumii. Pomenirea credincioșilor răposați este încheiată în bisericile noastre cu un Requiem ce se oficiază după liturghiile de la ora 18.00. În unele parohii este obiceiul ca, în zilele de pînă la 8 noiembrie, preoții și credincioșii să facă și alte vizite în cimitir pentru a se ruga și a aprinde lumînări”, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0