Ministerul Afacerilor Interne dă vina pe Boc pentru că se stă la coadă cu zilele pentru un buletin. Primarul Leoreanu a bătut la toate ușile, dar nu a primit nicio soluție. Decizia de angajare a personalului necesar pentru eliminarea cozilor aparține Prefecturii.
În timp ce sute de persoane trebuie să facă eforturi supraomenești pentru a ajunge să intre în posesia cărții de identitate, autoritățile se bâlbâie și arată cu degetul, fiecare, în direcția cealaltă. Ziarul de Roman a publicat mai multe articole în care prezenta realitatea de la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Roman (SPCEP), unde cei care trebuie să-și facă sau să își schimbe cartea de identitate stau zeci de ore la rând, unii cu o noapte înainte, riscând să nu rezolve problema deoarece nu au prins un bilet de ordin. Primăria municipiului Roman a precizat că, în conformitate cu legislația „ce reglementează activitatea acestui serviciu, ar trebui să fie un angajat la 6.500 de locuitori, ceea ce ar însemna ca serviciul în cauză să aibă la acest moment 29 de angajați. În fapt, la acest moment, serviciul are doar opt angajați, după ce, de curând, trei angajați au încheiat raporturile de muncă cu administrația locală. Chiar dacă au fost înaintate în mod constant adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Interne, prin care s-a atras atenția asupra dificultăților întâmpinate din cauza personalului insuficient și s-a cerut aprobarea pentru scoaterea la concurs a posturilor neocupate, răspunsurile primite au fost negative, fiind justificate cu prevederile ordonanței ce limitează numărul de angajări în cadrul admininstrației publice”.
Un astfel de răspuns, raportat la situația dramatică a unora dintre solicitanții de cărți de identitate, a dat ocazia Ziarului de Roman să solicite, în numele interesului public, explicații sau soluții Ministerului Afacerilor Interne. După aproape o lună, timp în care reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne au făcut verificări la Roman pentru a se convinge că situația semnalată este reală, a venit și răspunsul la solicitarea de presă.
„Potrivit dispozițiilor articolului 4 din Ordonanța Guvernului nr. 84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor, cu modificările și completările ulterioare, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor se înființează în subordinea consiliilor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, prin reorganizarea compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiilor locale și a formațiunilor locale de evidență a populației din structura Ministerului Afacerilor Interne. Structura organizatorică, statul de funcții, numărul de personal și regulamentul de organizare și funcționare ale serviciilor publice comunitare locale, județene, respectiv al municipiului București, se stabilesc prin hotărâre a consiilor locale, județene, respectiv a Consiliului General al municipiului București, cu avizul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD). Avizul menționat nu presupune implicarea DEPABD în modul de stabilire a structurii organizatorice/statului de funcții ale SPCEP Roman. Prin urmare, instituția abilitată să formuleze răspuns competent la solicitarea dumneavoastră este autoritatea locală în subordinea căreia este organizat și funcționează serviciul public comunitar vizat. (…) Încadrarea personalului acestor structuri este atributul exclusiv al Consiliului Local/Primarului, potrivit principiului autonomiei locale prevăzut de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul semnat de comisarul șef de poliție Dumitru-Florin Baba, împuternicit director al DEPABD.
În același document se mai precizează faptul că „situația de referință se datorează reorganizării instituționale la care s-a procedat în aplicarea dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.63/2010, pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, trebuie avut în vedere faptul că, în conformitate cu dispozițiile actului normativ invocat, autoritatea publică abilitată în domeniul stabilirii numărului de posturi aferente structurilor organizatorice ale autorităților publice comunitare locale și serviciilor publice comunitare de interes local este Instituția Prefectului”.
Adică, de vină este și celebra „ordonanță Boc”, care dă voie la o nouă angajare în cazul a șapte posturi eliberate, iar Prefectura are posibilitatea de a reglementa situația. „Noi am făcut mai multe demersuri, de-a lungul timpului, pentru că dorim să rezolvăm situația. Nu putem face nimic din cauza acelei ordonanțe, care nu dă voie să angajăm personal. Ni s-a cerut din partea ministerului să furnizăm documente, am trimis acte și către Prefectură. Nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să așteptăm un răspuns din partea instituțiilor cărora ne-am adresat”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Prefectul județului Neamț nu este întru totul de acord cu reprezentanții DEPABD. „Sunt romașcan și cunosc foarte bine situația. Tocmai de aceea, împreună cu domnul primar Leoreanu, am făcut toate demersurile pentru a rezolva, măcar parțial, problema. Am întocmit documentația pentru deblocarea a trei posturi la SPCEP Roman și am transmis-o domnului primar, care va trebui, la rândul său, să o înainteze către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Un alt aviz trebuie obținut de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Dacă cel puțin unul dintre avize nu este favorabil, posturile nu se pot debloca”, a explicat prefectul George Lazăr. Acesta a precizat că are „speranța și încrederea că posturile vor fi deblocate”.
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
Comentarii
sa se dea valabiliate de 50 de ani si nu o sa mai fie cozi
Si -a tunci dece v-am ales pe voi USL-ul!??.Sa fiti idioti .in continuarea celorlalti??.Treziti-va ca vin alte alegeri!>
Oare la cat se ajunge cu spaga pentru un asemenea post? 1000-2000 euro?
In Italia spre exeplu,buletinul de identitate,nici permisul de conducere nu trebuiau preschimbate,asa nici cum autovehicolelor nu li se schimbau placutele de inmatriculare in functie de regiune(la noi judej)ci doar se aplica un autocolant pe cert de inmatriculare cu noul propietar.De ce n-ar fi si la noi asa,sa putem face toate astea printr-o agentie gen ,stiu eu,acte auto sau altceva.
Celebra Ordonanta 1/7 genereaza mari disfunctionalitati in multe institutii bugetare. Singura solutie este abrogarea ordonantei in cauza.