Prima paginăRoman

Primăria se întinde cât îi permite bugetul

Dimensiune text

Deși importante, multe lucrări nu vor putea fi făcute anul acesta, din lipsă de bani. Unele dintre investiții au fost abandonate la nivel național, programele fiind blocate. Pentru unele proiecte, administrația locală s-a zbătut ani de zile.

 

 

Bugetul Romanului nu este suficient de mare pentru a putea acoperi tot ceea ce ar trebui făcut în oraș. Fără a discuta de investițiile noi pe care le-ar dori romașcanii, banii nu ajung pentru reparații ale unor obiective din oraș. În topul „dorințelor” care nu se vor îndeplini în acest an se află străzile. Exceptând câteva lucrări de amploare la arterele ocolitoare, în Roman străzile vor fi, în acest an, doar „peticite”, din lipsă de fonduri. O altă problemă o reprezintă Planul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), prin care ar fi trebuit, în 2012, să aibă loc reparații ale suprafeței carosabile, ranforsarea prin covoare asfaltice, aducerea la cotă a capacelor căminelor și a gurilor de scurgere existente, precum și lucrări de semnalizare orizontală și verticală. În cadrul programului ar fi fost reabilitate și modernizate străzile Mihai Viteazul, Tineretului, Mihai Eminescu, Bogdan Dragoș, bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Republicii și artera Roman Vest. Lucrările nu au mai avut loc, însă, din cauză că PNDI a fost blocat în toată țara. În schimb, administrația locală, anunțată în 2011 că va avea bani pentru străzi de la PNDI, s-a concentrat pe alte investiții multianuale, care trebuie susținute și anul acesta, astfel că drumurile au fost tăiate de pe lista de investiții, lucrându-se doar la reparații.

Alte obiective pentru care nu s-a găsit o sursă de finanțare sunt Casa Celibidache și cinematograful Unirea. Primăria a făcut numeroase demersuri pentru ca cele două imobile – ce au fost afectate iremediabil din cauza dezinteresului proprietarilor – să treacă în proprietatea administrației locale, acțiuni care au durat mai mulți ani, însă acum nu are banii necesari pentru reabilitarea celor două clădiri. Șansa acestora ar putea fondurile europene disponibile în perioada 2014 – 2020.

Un alt proiect care, deocamdată, nu va deveni realitate, se referă la trotuarul de pe strada Ștefan cel Mare, din zona industrială a orașului. Starea trotuarului este deplorabilă, în condițiile în care pe acolo circulă elevi și muncitori, adică sute de persoane în fiecare zi. Acel trotuar ar fi trebuit transformat în pistă pentru bicicliști, în cadrul unui proiect finanțat de Agenția Fondului pentru Mediu (AFM), dar proiectul a fost lăsat fără finanțare. De altfel, în cazul ultimului proiect – privind amenajarea a 17 spații verzi în Roman – AFM mai are către Primăria Roman datorii de aproximativ 600.000 de lei, dintr-un contract de 1.700.000 de lei.

Și amenajarea sediului Primăriei Roman va mai avea de așteptat, din lipsă de bani. În această perioadă se refac scările de la intrarea în instituție, dar lucrările la fațadă și amenajarea sălii de spectacole din sediul Primăriei vor fi făcute atunci când va permite bugetul.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • eu 8 ani

    pai udrea ce face?

  • cum se poate sa aduci capacele la cota dupa ce ai scos strada la gata asa cum arata centrul vechi la-ti distrus din nou