HomeEducatie

Corpul de control al ministrului Educației vine la ISJ Neamț

Comisia de anchetă va stabili modul în care s-au făcut transferurile la licee ale unor absolvenţi de gimnaziu. „Documentaţia justificativă există şi va fi pusă la dispoziţia comisiei de anchetă”, afirmă Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamţ. 

Corpul de control al ministrului Educaţiei va veni, săptămâna viitoare, în judeţul Neamţ, pentru investigarea unor suspiciuni de fraudă legate de modul în care s-au aprobat transferurile la licee ale unor absolvenţi de gimnaziu. Anchete ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) privind transferurile la licee s-au făcut începând de joi, 13 august, şi în alte patru judeţe din ţară: Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila.

Oficialii din cadrul MECŞ suspectează că elevii nemulţumiţi de liceul la care au intrat prin repartiţie computerizată au încercat să intre pe uşa din dos la liceele unde au dorit. Suspiciunile au ieşit la iveală după ce s-a constatat un număr foarte mare de cereri de transfer aprobate în cele patru judeţe amintite mai sus.

„Am cerut tuturor inspectorilor generali din judeţe situaţia cererilor pentru cazuri speciale. Am avut neplăcerea să văd că un număr de cereri era foarte mare în unele judeţe, aşadar am cerut o raportare completă, în toată ţara. În câteva judeţe, am dubii că s-a respectat metodologia, inclusiv în Neamţ”, a spus Vasile Şalaru, secretar de stat în MECŞ, pentru presa centrală.

În judeţele Suceava, Bihor, Prahova şi Brăila au fost înregistrate 1.000 de cereri de transfer, dintre care au fost aprobate 839 de transferuri ale unor absolvenţi de clasa a VIII-a care doreau să înveţe la un alt liceu, iar în judeţul Neamţ, 240 de cereri, dintre care au fost aprobate 160.

Profesorului Viorel Stan, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ, nu îi este frică de controlul MECŞ. „Comisia judeţeană, condusă de doamna inspector Elena Laiu, a aprobat aceste cereri ţinând seama de metodologia de admitere şi de criteriile specifice stabilite. Documentaţia justificativă există şi va fi pusă la dispoziţia comisiei de anchetă”, a precizat şeful ISJ Neamţ.

Secretarul de stat Vasile Şalaru a mai spus că, în luna septembrie, va cere din nou o raportare din toate judeţele a numărului de elevi înscrişi la fiecare clasă. „Dacă vom primi raportări cu clase de 32 – 33 de elevi, înseamnă, din nou, că avem probleme. Numărul maxim de elevi admişi într-o clasă este de 30, iar acolo unde numărul de elevi depăşeşte plafonul, este posibil să existe nereguli”, a spus Vasile Şalaru.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Costica 7 ani ago

    Asteptam Corpul de Control sa vina la Neamt sa verifice dosarele prin care s-au obtinut gradatii de merit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • De acord, toti care au primit gradatie pe nedrept sa fie facuti public si inspectorii care au dat acordul sa se dea gradatie cadrului didactic care a a vut in dosar numai documente FALSE, COPIATE , SCANATE SAMD