Prima paginăEducatie

Corpul B de la „Roman-Vodă” intră în reabilitare

Dimensiune text

După aproape 20 de ani de așteptare, corpul B al Colegiului Național „Roman-Vodă” (foto) intră în reabilitare. Lucrările vor începe în luna martie. Cheltuielile se ridică la 270.000 de lei.

 

 

Licitația pentru atribuirea lucrării s-a încheiat, Primăria Roman semnând contractul cu firma Construcții Unu SA Iași. Cheltuielile sunt estimate la 270.000 de lei, fără TVA, și vor acoperi reabilitarea acoperișului și fațadei, iar tâmplăria și instalațiile vor fi înlocuite. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul local, dar se mizează și pe sprijinul Ministerului Educației, care ar putea continua un contract de reabilitare început în 2008 și suspendat din lipsa fondurilor.
Pentru noi, ca beneficiari, este o mare bucurie că vor fi începute lucrările de reabilitare după ani de zile de demersuri, în acest sens, către toate autoritățile care ar fi putut să ne sprijine. Nu se pune problema modificării din nou a orarului. Lucrările vor începe din aripa dezafectată a clădirii, în care nu se fac, în acest moment, cursuri, ceea ce nu va afecta programul elevilor„, a spus profesoara Mihaela Tanovici, director al Colegiului Național „Roman-Vodă”.

În acest moment, doar o treime din corpul B poate fi folosită pentru cursuri. După reabilitare – în cadrul căreia în clădire vor mai fi organizate cabinete de limbi moderne și un laborator de chimie -, în corpul B vor învăța elevii de la profilurile umaniste. Corpul A va fi folosit de elevii claselor din domeniul real, iar corpul D va fi destinat claselor din învățământul primar și de gimnaziu.

Clădirea în care funcționează corpul B a fost construită între 1921 și 1923, la cererea prințeselor Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino, mamă și fiică, pentru ca aici să funcționeze un liceu de fete. Documentele vremii vorbesc de un milion de cărămizi, pentru care argila a fost excavată de pe un teren pe care cele două prințese l-au primit de la Primăria Roman în acest scop. În anii ’70, prin construcția Spitalului Municipal, din moștenirea familiei Sturza – Cantacuzino se pierd 2.000 de metri de teren. În 1980, un corp de clădire și două săli de educație fizică sunt înstrăinate și circa 1.000 de metri pătrați de teren sunt preluate de întreprinzători pentru construcția de spații comerciale.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0