Prima paginăSocial

Corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri” este modernizat

Corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri” este modernizat

Dimensiune text

 

Joi, 22 august, reprezentanții municipalității au semnat contractul pentru execuția lucrării de consolidare și reabilitare a corpului B al Școlii „Vasile Alecsandri” – „școala veche”. Pe lângă proiectare, lucrarea în sine constă în termoizolarea clădirii, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei de la geamuri și montarea ferestrelor termopan, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare și modernizarea sistemului de încălzire.

„Este o investiție așteptată de elevii și cadrele didactice, care, în mod sigur, va duce la creșterea condițiilor pentru studiu. Este o lucrare complexă și de aproape un an am demarat și reluat procedurile pentru găsirea unui constructor și mă bucur că am reușit să atragem o firmă care să aibă capacitatea de a realiza investiția. Căutăm în aceste zile soluții pentru ca elevii să nu fie obligați să învețe în două schimburi. Sunt sigur că această investiție, alături de reabilitarea grădinițelor 2 cu program normal și program prelungit și a creșei Smirodava, va ajuta ca rețeaua unităților de învățământ din Roman să fie una de elită, care să le permită cadrelor didactice și elevilor să aibă condiții cât mai bune de a evolua prin educație”, a precizat primarul Lucian Micu.

Firma care a câștigat licitația de efectuare a lucrărilor este SC Lenon Instal SRL din comuna Botești, valoarea lucrărilor fiind de circa 2,2 milioane de lei plus TVA, fonduri care vor fi asigurate din împrumutul contractat de primărie, conform unei hotărâri aprobate de Consiliul Local în primăvara anului trecut.

Corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri” se află pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Conform www.monumenteneamt.ro, școala a funcționat între 1834 – 1880 pe strada Vasile Lupu (azi Dobrogeanu Gherea) într-o casă cumpărată de Epitropia Școlilor din Moldova de la Boierul Gheorghe Sturdza și refăcută prin donații și bani de la Episcopie. Din 1880 școala se mută în strada Soldat Porojan nr. 5, într-o clădire construită de Primărie, unde va funcționa până în 1948 sub numele de „Școala Primară Nr. 1 Grigore Alexandru Ghica”. Devenit impropriu, localul este părăsit în 1962, când școala se mută în clădirile fostelor Școli nr. 1 de fete (de pe strada C.A. Rosetti) și nr. 2 de băieți „Vasile Alecsandri” (strada Tineretului). Școala nr. 2 de Băieți a fost înființată în 1861. În perioada 1890 – 1896 s-a construit un nou local, cu fonduri de la Primărie și o donație de 10.000 galbeni de la soția poetului Vasile Alecsandri (care din 1962 devine Corpul B al Școlii nr. 1).

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 2 ani

    Tot monument istoric, protejat, restaurat si nu demolat, pentru a face loc unor atat de caracteristice viloaie postcomuniste, ar fi trebuit sa fie declarata, cu atat mai mult, cladirea de langa Biserica „Sfantul Gheorghe”, din strada numita atunci „Sfantul Gheorghe”, iar incepand din perioada comunista, „Soldat Porojan”, ridicata in anul 1880, deci cu peste un deceniu mai veche decat cea care se consolideaza si reabiliteaza acum. In anul 1957, in holul de la parterul acelei cladiri, era dezvelita o placa omagiala, cu prilejul aniversarii a 125 de ani de istorie a primei scoli publice din Roman, infiintata in 1832, pe cand Romanul era capitala unui tinut al Moldovei care includea si orasul Piatra(actualul Piatra Neamt). Scoala functiona atunci in acea cladire, demolata prin anii 2000-2005, de aproape opt decenii, dupa mutarea ei din fosta Casa Sturdza, din Strada Vasile Lupu, devenita in perioada comunista Strada Dobrogeanu Gherea. Acel imobil, valoros monument istoric romascan, devenit neincapator atunci, datorita mutarii acolo a Gimnaziului „Roman Voda”, a adapostit mai tarziu Spitalul Militar, dar avea sa fie demolat si el, prin anii 1980, ai „Epocii de Aur” a comunismului romanesc, care in 1968 rapise Romanului, pentru prima oara intr-o istorie de peste patru secole, calitatea de capitala a unei unitati administrative distincte, aducandu-l la statutul de simplu municipiu al Judetului Neamt, caruia actualul Consiliu Judetean Neamt ii repartizeaza acum o suma de aproape cinci ori mai mica decat cea alocata orasului Targu Neamt…