Prima paginăSocialNeamt

Copiii din Neamț cer ajutor pentru a scăpa de sărăcie

Dimensiune text

Dintre cele 175 de apeluri la Telefonul Copilului înregistrate în anul 2015 din partea unor copii din Neamţ, cele mai multe situaţii s-au referit la nevoia de sprijin material, ca urmare a gradului crescut de sărăcie.

Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, al cărei scop este acela de a proteja copiii împotriva oricărei încercări de încălcare a drepturilor lor, împotriva oricărei forme de abuz. Asociaţia acordă un sprijin real şi imediat copiilor, cât şi părinţilor acestora, oferind asistenţă gratuită prin intermediul liniei telefonice 116.111.

Conform bazei de date a Asociaţiei Telefonul Copilului, în anul 2015, din judeţul Neamţ au fost înregistrate 175 de cazuri, care au necesitat consiliere psiho-socială şi juridică de lungă durată, oferită de specialiştii organizaţiei. În patru dintre cazuri a fost necesară şi intervenţia instituţiilor abilitate.

„Cele mai multe situaţii înregistrate la 116.111 din judeţul Neamţ s-au referit la nevoia de sprijin material/financiar (57,71%), ca urmare a gradului crescut de sărăcie. 21,14% dintre sesizări s-au referit la abuz manifestat prin molestare fizică, neglijare, exploatare prin muncă şi cerşetorie, abuz sexual şi abuz de tip bullying (bullying reprezintă un comportament repetat şi intenţionat, prin care agresorul îşi răneşte, persecută şi intimidează victima, prin diferite forme: verbal, emoţional, relaţional şi fizic; are loc în principal în mediul şcolar). 13,18% au reprezentat solicitări de consiliere juridică legate de încredinţarea minorului, reintegrarea minorului în familia naturală, probleme educaţionale şi 7,43% au fost solicitări de consiliere psihologică legate de nevoia de comunicare a copiilor cu părinţii sau probleme sentimentale ale adolescenţilor”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Aproximativ 10% dintre cazuri au fost semnalate de preadolescenţi şi adolescenţi şi s-au referit la nevoia de consiliere psihologică şi sesizări de abuz de tip bullying. Raportat la gen, 116.111 a fost apelat cel mai mult de băieţi din categoria de vârstă 9 – 12 ani (52,38%), urmată de 13 – 15 ani (14,29%). Fetele din judeţul Neamţ, care au contactat 116.111, au fost din următoarele categorii de vârstă: 10 – 12 ani (19,04%) şi 16 – 17 ani.

Numărul total de apeluri înregistrate la 116.111 în anul 2015, la nivel naţional, a fost de 105.194, iar dintre acestea 7.745 reprezintă cazuri care au necesitat intervenţie şi monitorizarea de lungă durată a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului, în colaborare cu reprezentanţii instituţiilor abilitate la nivel local. Din numărul cazurilor în care a fost necesară intervenţia instituţiilor abilitate, 40,58% au fost cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie, respectiv 3.143 de cazuri. Formele cele mai grave sesizate au fost: molestare fizică (40,71%), neglijare (31,65%) şi abuz emoţional (11,25%).

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din judeţele: Vrancea, Teleorman, Dolj, Vaslui, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Olt, Bacău şi Iaşi. Judeţele cu cele mai puţine situaţii semnalate au fost: Harghita, Sălaj, Mehedinţi, Covasna, Suceava, Alba, Tulcea, Maramureş şi Arad.

COMENTARII

WORDPRESS: 0