Prima paginăEducatie

Copiii din comuna Ion Creangă expun la Muzeul de Artă

Dimensiune text

50 de lucrări ale preșcolarilor de 6 ani din comuna Ion Creangă au fost adunate de învățătorul Gică Apăvăloaie într-o expoziție intitulată „Copiii povestesc”.

 

 

Muzeul de Artă din Roman găzduiește o expoziție inedită de desene. Lucrările aparțin preșcolarilor de 6 ani din comuna Ion Creangă, care expun alături de profesioniști. Inițiativa aparține învățătorului Gică Apăvăloaie, cadru didactic al Școlii Averești, din comuna Ion Creangă. „Am vrut să arătăm prin această mini-expoziție cum se exprimă artistic copiii cu vârste de 6 ani de la clasa pregătitoare. Lucrăm împreună de câteva luni și cred că din lucrările copiilor se poate «citi» bucuria cu care aștern pata de culoare. Încă de la primele ore le-am prezentat două elemente care sunt de natură să-i încurajeze. Comparativ cu alte discipline, copiii au aflat că la desen nu se greșește niciodată, nu au constrângeri. Am observat că acest mod de abordare a disciplinei îi motivează să se exprime. Apoi, la lucrul cu acuarelele, copiii nu spală pensulele, deoarece în felul acesta învață să combine culorile”, a explicat învățătorul Gică Apăvăloaie.

Cele 50 de lucrări ale copiilor de la școlile Averești și Ion Creangă fac parte din expoziția intitulată sugestiv „Copiii povestesc”. „Fiecare lucrare este, de fapt, o poveste de viață a fiecărui copil. Așteptăm să ne spună poveștile lor joi, când va avea loc vernisajul expoziției micilor artiști. Activitatea se înscrie în săptămâna «Să știi mai multe, să fii mai bun»”, a spus muzeografa Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă din Roman.

 

Învățătorul Apăvăloaie transmite copiilor „microbul” artelor

 

expo averesti 01041Învățătorul Gică Apăvăloaie este la catedră de 38 de ani. Expoziția inițiată de dascăl nu reprezintă doar o obligație profesională, deoarece învățătorul Apăvăloaie este un împătimit al penelului. „În paralel cu Liceul Pedagogic am urmat Școala Populară de Artă, ambele în Bacău. În liceu, am avut prilejul să deschid chiar o expoziție personală de caricatură. Am făcut armata la Studioul de Arte Plastice al Armatei din București, unde lucrau zece artiști plastici. Am făcut grafică și pictură. Cei de acolo au vrut să rămân să lucrez cu ei, dar am refuzat. Ar fi fost mai ușor să-mi desfășor activitatea în București. În Averești a fost mai dificil, dar a fost mult mai plăcut să lucrez cu copiii”, povestește învățătorul Apăvăloaie.

Împreună cu soția, învățătoarea Maria Apăvăloaie, dascălul a pus bazele Atelierului de pictură „Unu – patru” destinat elevilor din claselor primare. „Eu am avut microbul în sânge și am vrut să-l transmit și copiilor de la școală. Din păcate, după clasa a IV-a nu se mai fac arte plastice”, explică învățătorul Apăvăloaie.

Dacă educația plastică se oprește după ultima clasă din ciclul primar, învățătorul Gică Apăvăloaie a putut transmite frumusețea artelor plastice fiicei sale, Andreea Apăvăloaie, stabilită în București, unul dintre tinerii pictori romașcani prezenți cu lucrări în Muzeul de Artă din Roman la prima ediție a „Salonului de primăvară”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0