Prima paginăActualitateRural

Copiii din Băneasa cer ajutor Consiliului Judeţean

Dimensiune text

Clădirea şcolii din Băneasa, veche de 150 de ani, nu suportă, spun autorităţile locale, lucrări de reabilitare. Administraţia publică de la Bozieni caută fonduri pentru ca elevii din Băneasa să aibă o şcoală nouă.

Autorităţile locale de la Bozieni vor solicita fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ şi Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ pentru construirea unei noi şcoli în satul Băneasa, cea mai mică şi mai săracă localitate a comunei.

Iniţial, administraţia publică locală a intenţionat să repare clădirea şcolii, veche de aproape 150 de ani. Clădirea nu a intrat niciodată într-un program de reabilitare şi dă semne de oboseală. Grupul social, construit din scândură, se află în curtea şcolii, iar copiii trebuie să-l împartă cu clienţii care vin să se aprovizioneze din magazinul satului. „Reprezentantul unei firme de construcţii din comună, împreună cu primarul şi directorul şcolii coordonatoare, s-au deplasat la Băneasa în vederea demarării unor lucrări de reabilitare. S-a dorit modernizarea şi extinderea unei săli de clasă, pentru a o face mai spaţioasă. Aceste lucrări nu ar fi însemnat alocarea unor fonduri mari de la bugetul local, deoarece dispunem de materialele necesare şi de forţă de muncă locală. La o analiză mai atentă, constructorul a decis că structura de rezistenţă a clădirii nu permite lucrări de reabilitare”, a spus Elena Enache, viceprimarul comunei Bozieni.

Satul Băneasa este situat la 12 kilometri de satul reşedinţă şi numără 50 de locuitori. Din cauza traseului accidentat, copiii nu pot fi aduşi cu microbuzul la şcoala de centru. Drumul devine impracticabil când plouă şi se înfundă cu zăpadă iarna.

Școala, care are 17 copii care învaţă în regim de dublu simultan, adică toate clasele într-una – de la pregătitoare, la clasa a IV-a – , îşi desfăşoară activitatea cu un singur învăţător. Clădirea este improprie desfăşurării activităţii, spun autorităţile locale. „Avem nevoie de fonduri pentru construirea unei noi şcoli”, a precizat viceprimarul comunei Bozieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0