Trupa de dansuri tradiționale „Hora”, formată din elevi de la Grupul Școlar „Vasile Sav” și de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Roman, pregătită de profesoarele Minodora Lemnaru și Mihaela Bob, a obținut locul II la faza regională a Concursului Național de dans modern și tradițional „Împreună pentru viitor”, din cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară.
Competiția s-a desfășurat la Piatra Neamț, fiind deschisă de inspectorul școlar general Luminița Vîrlan. Particularitatea acestui concurs de dans o reprezintă tocmai modul în care sînt selectați participanții: echipele care intră în concurs sînt formate atît din elevi voluntari din învățămîntul de masă, cît și din elevi cu cerințe educaționale speciale.
„Competiția a fost emoționantă și a reprezentat manifestarea întrajutorării și a grijii față de ceilalți. În spatele fiecărui dans prezentat se află multe ore de pregătire și eforturi depuse de copii și de profesorii îndrumători”, a spus inspectorul școlar pentru învățămîntul special Meda Știrbu.
La secțiunea dans tradițional, cîștigători au fost formația „Busuiocul”, de la Școala Specială Pașcani, și Grupul Școlar Valea Seacă, premiul II – formația „Hora”, formată din elevi de la Grupul Școlar „Vasile Sav” și CSEI Roman, și trupa „Speranța” – CSEI Botoșani și Grupul Școlar „Dimitrie Negreanu” Botoșani, iar premiul III a fost obținut de formația „Brădățelul”, formată din elevi de la CSEI nr. 2 Comănești și Școala Asău.
La dans modern, cîștigători au fost trupa „Select Dance”, de la CSEI Tîrgu Neamț și Colegiul Național „Ion Creangă” Tîrgu Neamț, premiul I – trupa „Maxim” de la Liceul Special „Moldova” și Liceul „Ion Neculce” Tîrgu Frumos, premiul II – „Fluturașii”, de la CSEI nr. 2 Comănești și Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, și „Joy”, de la CSEI Botoșani. Atmosfera a fost completată de expoziția cu lucrări realizate de copii cu cerințe educaționale speciale, deschisă pe holul Consiliului Județean.
Prietenii pe viață
Povestea trupei de dans „Hora”, coordonată de profesoarele Mihaela Bob, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, și Minodora Lemnaru, de la Grupul Școlar „Vasile Sav”, a început în urmă cu patru ani, cînd elevii profesoarei Lemnaru, boboci atunci, au încheiat un parteneriat cu CSEI.
„A fost o inițiativă pe care le-am propus-o elevilor mei în clasa a IX-a și cu care ei au fost de acord. La început au fost acțiuni de mai mică amploare, le duceam din cînd în cînd cadouri, aveam întîlniri, dar, apoi, am hotărît că este momentul pentru o provocare adevărată. Ne-am alăturat Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, care implică acțiuni voluntare între licee, pe de o parte, și centre de educație incluzivă, școli speciale sau centre de plasament, pe de altă parte, și am înființat această trupă de dansuri. Pregătirea nu a fost nici pe departe ușoară, au fost momente în care copiii au fost tentați să renunțe, dar, încet-încet, cu înțelegere și toleranță, am reușit să legăm prietenii și să constituim o echipă. Cei care ne urmăresc rămîn mirați, apoi, cînd le spunem cine sînt componenții”, a spus profesoara Minodora Lemnaru.
Comentarii