Prima paginăSocial

Copii din Neamț rătăciți în țări străine

Dimensiune text

Numai în luna august, specialiştii de la Protecţia Copilului din Neamţ au întocmit documentaţii pentru repatrierea a trei copii care au creat sau au avut probleme pe teritoriul altor state.

Atunci când un minor din judeţul Neamţ, aflat în străinătate, se găseşte într-o posibilă situaţie de risc sau creează probleme pe teritoriul altor state, autorităţile din ţara respectivă iau legătura cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, pentru a da acordul de repatriere.

De exemplu, anul acesta, în luna mai, a fost necesară intervenţia DGASPC Neamţ pentru repatrierea unui băiat de 16 ani, care plecase în urmă cu doi ani cu fratele mai mare, care era major, la muncă în Italia. Între timp, fratele s-a întors în ţară, iar minorul a rămas să muncească în continuare. „Minciuna nu a mai ţinut mult, iar autorităţile italiene au aflat că minorul lucra într-o fermă şi că se afla neînsoţit pe teritoriul unui stat străin. În luna mai, a fost adus înapoi în ţară şi l-am aşteptat la Piatra Neamţ împreună cu rudele sale. După fiecare repatriere, noi suntem obligaţi să întocmim trei rapoarte, câte unul la şase luni, despre starea în care se află minorul”, a declarat Eugen Simion, purtătorul de cuvânt al DGSCPC Neamţ.

Anul trecut, un alt băiat, din Roman, a fost trimis acasă din Franţa, chiar cu o zi înainte de a împlini 18 ani. „A fost vorba despre un minor din Roman, din strada Fabricii, care, a doua zi după ce a ajuns acasă pe cheltuiala statului francez, a împlinit 18 ani. În cazul lui nu am mai putut întocmi acele rapoarte după şase luni, deoarece nu a mai fost de găsit la domiciliu. Cel mai probabil, a plecat din nou în străinătate, de această dată ca adult”, a spus Eugen Simion.

Rămas singur în Italia, după ce i-a murit mama

În luna august a acestui an, au existat alte trei cazuri ale unor copii din judeţul Neamţ pentru care specialiştilor din cadrul DGASPC le-a fost cerut acordul pentru repatriere. A fost vorba despre o fată de 12 ani, din Roman, care a ajuns în atenţia autorităţilor din Franţa după ce a comis un furt calificat.

Un alt caz a fost al unui băiat de 13 ani, care se afla împreună cu mama sa în Italia, iar aceasta a decedat în luna iulie. Temporar, băiatul a rămas în custodie la familia de italieni la care a lucrat mama. Specialiştii din cadrul DGASPC Neamţ au făcut o anchetă socială asupra familiei băiatului din România şi au aflat că părinţii erau divorţaţi de zece ani, iar tatăl băiatului este şi el stabilit pe teritoriul Italiei, dar rupsese orice legătură cu mama. Inspectorii DGASPC  au obţinut acordul bunicilor paterni pentru repatrierea băiatului şi au trimis toate documentele către statul italian, acesta urmând să se ocupe de aducerea lui acasă.

„Tot în luna august, la început, ni s-a cerut acordul de repatriere pentru o tânără de 18 ani, dintr-un oraş din judeţul Neamţ, care are nevoi speciale, fiind încadrată într-un grad avansat de handicap şi care se afla cu tatăl ei pe teritoriul Italiei. Bărbatul susţine că nu mai are condiţii pentru a o îngriji pe tânără, iar mama ei se află şi ea în Italia, dar este internată într-un spital, deoarece a fost diagnosticată cu o boală psihică. În acest caz, statul italian a decis deja că fata poate fi adoptată acolo. Noi am trimis rezultatele anchetei sociale, împreună cu acordul pentru repatriere şi, acum, aşteptăm decizia statului italian”, a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

După ce trimit toate documentele necesare, rolul specialiştilor DGASPC se sistează, până în momentul în care autorităţile din celelalte state implicate se ocupă de repatriere. În multe dintre cazuri, însă, mai ales dacă este vorba despre copii mici, minorii nu mai ajung înapoi în ţară, deoarece sunt declaraţi adoptabili pe teritoriul statului în care se află, şi foarte greu mai reuşesc aparţinătorii din România să îi ia înapoi acasă, odată ce li s-a găsit o altă familie în străinătate.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0