Copii aflați în tabără, la spital după ce ar fi mâncat mure

HomeSocial

Copii aflați în tabără, la spital după ce ar fi mâncat mure

 

Vineri, 4 august, la ora 8.30, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a fost informată telefonic de către specialiștii Compartimentului de prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale al Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț despre faptul că, în noaptea anterioară, s-au prezentat în unitate patru copii cu tulburări digestive proveniți dintr-o tabără din zona Tîrgu Neamț, informează un comunicat al DSP Neamț.

„Doi copii au prezentat greţuri, vărsături, scaune moi, ceilalți doi copii au prezentat grețuri și vărsături. Toţi pacienţii au fost ţinuţi sub supraveghere și tratați în CPU al Spitalului Orășenesc Tîrgu Neamț în intervalul 1.30 – 8.30, timp în care pacienții nu au mai prezentat niciun simptom,  motiv pentru care au fost externați în tabără cu recomandarea de a urma tratamentul prescris. Diagnosticul de externare: Enterocolită acută – forma ușoară”, informează DSP Neamț.

La ora 9.30, inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP Neamț s-au prezentat la tabără și la Spitalul Orășenesc Tîrgu Neamț, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.

Conform DSP Neamț, ancheta epidemiologică a evidențiat faptul că 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamț joi, 3 august, între aceștia fiind și cei patru copii care au prezentat simptome digestive si s-au prezentat la spital. Aceștia au declarat că au consumat mure cumpărate de la un vânzător ambulant. „Precizăm că în tabără sunt cazați în această serie (seara zilei de 31 iulie – 6 august după prânz) 142 de copii, cu grupa de vârstă cuprinsă între 4 – 12 ani, proveniți din cinci județe din țară. Toți ceilalți copii sunt sănătoși. Asistența medicală în tabără este asigurată în permanență de un medic specialist școlar și de patru asistente medicale”, afirmă reprezentanții DSP Neamț.

Măsuri luate de către specialiștii DSP Neamț:
– ancheta epidemiologică;
– pentru lipsa probelor alimentare, inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică au aplicat sancțiuni personalului din tabără.

Echipele de specialiști ai DSP au făcut următoarele recomandări personalului din unitate:
– recoltarea de coproculturi și exsudate nazo-faringiene la personalul din blocul alimentar;
– recoltarea și păstrarea corespunzătoare a probelor alimentare din meniurile zilnice;
– evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
– spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea și păstrarea alimentelor;
– întreţinerea curăţeniei și dezinfecția tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de  lucru, utilaje, veselă, tacâmuri,etc.);
– spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
– supravegherea și educația copiilor cazați în tabără privind spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, precum și evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0