35 de unităţi şcolare din judeţ vor primi, începând din ianuarie, vizite de evaluare externă din partea experţilor ARACIP.
26 de şcoli nemţene din mediul rural vor primi, din ianuarie până la sfârşitul lunii martie, vizita inspectorilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). În urma inspecţiei, comisia de analiză va trebui să acorde calificative care să evidenţieze calitatea actului educaţional în respectivele şcoli – Nesatisfăcător, Satisfăcător, Bine, Foarte bine şi Excelent. În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, studierea documentelor şcolare, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor.
Corpul de control al ARACIP este format din cel puţin doi membri, care pot fi însoţiţi, opţional, şi de un reprezentant al Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ. Școlile vor fi evaluate din perspectiva a 24 de indicatori de performanţă, pentru fiecare din cei 24 de indicatori fiind propuse calificative. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este S (satisfăcător), calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B şi FB se acordă pentru îndeplinirea unuia sau mai multor descriptori din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul, defineşte şi aplică propriii descriptori. În cazul în care calificativele obţinute de şcolile din judeţ sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătăţire a calităţii pentru un an de zile.
Pe lista şcolilor care vor fi vizitate de reprezentanţii ARACIP se află şi şcoli din zona Romanului: Școala Cotu Vameş, Școala Poienari, Școala Stăniţa şi Școala Trifeşti. Vor fi evaluate şi nouă unităţi liceale din judeţ, în perioada aprilie – iunie, printre acestea fiind şi Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia. Aceste şcoli nu vor plăti evaluările, fiind beneficiarele unor proiecte europene derulate la nivel naţional.
ARACIP este organismul a cărui sarcină este aceea de a supraveghea ca fiecare instituţie de învăţământ din ţară să îndeplinească cerinţele minime care să-i permită desfăşurarea cursurilor. Întregul proces de evaluare îşi propune constatarea unor eventuale probleme şi deficite în şcoli, în scopul de a găsi cel mai bun mod de a fi remediate sau îmbunătăţite. ARACIP are puterea de a autoriza sau acredita anumite specializări din cadrul şcolilor şi este singura instituţie care poate decide desfiinţarea unei unităţi de învăţământ.
Comentarii