Prima paginăSanatateRural

Consultații gratuite pentru gravidele din mediul rural

Dimensiune text

Organizaţia Salvaţi Copiii oferă ecografii şi consultaţii prenatale gratuite gravidelor din comunităţile defavorizate din zona Moldovei.

Caravana Organizaţiei Salvaţi Copiii se află, în perioada 1-2 iulie, în judeţul Neamţ, pentru a oferi gravidelor din comunele Boghicea şi Bahna consultaţii prenatale şi ecografii gratuite. Acţiuni similare se desfăşoară şi în judeţele Vaslui şi Iaşi, serviciile medicale fiind oferite în perioada 1-5 iulie. Aproximativ 60 de gravide vor beneficia de consultaţie şi consiliere prenatală, ecografie morfologică de sarcină şi o evaluare a bunăstării fătului. Un punct important va fi informarea tinerelor mame cu privire la pregătirea pentru travaliu şi alăptare.

Caravana Salvaţi Copiii, dotată cu echipamente medicale avansate – ecograf şi cardiotocograf, a ajuns în comunele Boghicea (1 iulie) şi Bahna (2 iulie), din judeţul Neamţ, şi va ajunge la Mironeasa, din judeţul Iaşi (3 iulie), Dumeşti şi Băceşti, din judeţul Vaslui (4 iulie). Gravidele vor primi sfaturi şi îngrijire medicală de la o echipă dedicată de medici voluntari din Bucureşti, formată de medicii obstetricieni Ilinca Gussi, Adina Diaconescu şi Marilena Băluţă, Marilena Tăcutu – asistentă şi Adina Păun – moaşă.

„Este al doilea an în care organizăm această caravană, iar experienţa de anul trecut ne-a arătat cât de importantă este munca noastră în comunităţi, în special în cele defavorizare. Procentul gravidelor care nu merg la niciun control medical pe parcursul sarcinii, din comunităţile monitorizate de către noi, este încă foarte ridicat, de 36%. Motivele principale sunt costurile ridicate ale transportului către cel mai apropiat punct medical adecvat, dar şi lipsa cabinetelor specializate şi a moaşelor în comunităţile unde locuiesc. Prin ceea ce facem, oferim suport şi cadrelor medicale din aceste localităţi, care se luptă cu dificultăţi ce nu pot fi depăşite de unul singur. Pentru multe mămici, caravana organizată de Salvaţi Copiii este prima ocazie de a-şi verifica sarcina şi de a afla dacă are vreun risc. Şi în acest an, mergem noi la ele, sperând să ajungem la cât mai multe şi să le putem ajuta să aibă grijă cât mai bine de copiii lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

România continuă să se menţină pe primul loc în clasamentul  mortalităţii infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou-născuţi vii, în 2013, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvaţi Copiii, 50% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

În judeţul Neamţ, rata de mortalitate infantilă este de 8,7 la mia de nou-născuţi.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0