Prima paginăSocialSanatate

Consultaţie obligatorie de prevenţie la medicul de familie

Dimensiune text

„Cât de des consumaţi o băutură care conţine alcool?” sau „V-aţi simţit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună?” sunt câteva dintre întrebările pe care medicii de familie le vor adresa pacienţilor începând cu 1 iunie, în cadrul consultaţiilor de prevenţie.

Începând cu 1 iunie, medicii de familie vor oferi pacienţilor aparent sănătoşi consultaţii de prevenţie, prin care vor evalua cât de expuşi sunt la afecţiuni cardiovasculare şi metabolice, cancere, probleme de sănătate mintală şi de sănătatea reproducerii. Toate persoanele până la vârsta de 39 de ani, deşi nu suferă de nicio boală, vor trebui să se prezinte la medicul de familie pentru un consult, cel puţin o dată la trei ani. Persoanele care au peste 40 de ani vor trebui să meargă la medicul de familie anual. În urma acestor consultaţii, se va completa şi riscograma pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare.

Riscograma pentru bolile cardiovasculare va cuprinde informaţii despre stilul de viaţă al pacientului, respectiv dacă fumează, consumă alcool, face mişcare sau ce mănâncă.

Riscograma pentru cancere va cuprinde informaţii despre antecedentele personale de cancere şi antecedentele pentru cancere ale rudelor de gradul I, precum şi informaţii despre expunerea profesională sau prin stilul de viaţă al pacientului.

Citește și:   Începe depunerea cererilor pentru „Bani de liceu”

Riscograma va cuprinde răspunsuri şi la întrebări referitoare la antecedentele personale de dependență (adicţie) şi antecedentele de adicţie ale rudelor de gradul I. Medicul va consemna răspunsurile la chestionarele standardizate pentru depistarea consumului problematic de alcool şi a depresiei. I se vor adresa pacientului întrebări de genul: „Cât de des consumaţi o băutură care conţine alcool?”, „Câte băuturi standard consumaţi într-o zi obişnuită, atunci când beţi?” sau „Cât de des beţi şase sau mai multe băuturi alcoolice standard la o singură ocazie?”.

Medicul de familie va face şi screening-ul depresiei la pacienţii adulţi. Acesta va identifica persoanele cu risc înalt de depresie cu ajutorul unui chestionar standardizat, care va conţine întrebările: „V-aţi pierdut interesul sau plăcerea pentru activităţile obişnuite în ultima lună?” şi „V-aţi simţit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună?”. Răspunsul afirmativ la ambele întrebări indică un risc înalt de depresie şi impune trimiterea pacientului la consult psihiatric de specialitate.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0