Prima paginăSocialSanatate

Consultația de prevenție, noutate în serviciile medicale

Dimensiune text

Directorul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a participat, marţi, la videoconferinţa organizată de ministrul Sănătăţii pe tema pachetelor de bază de servicii medicale.

Ministrul a subliniat că acest pachet de bază conţine multiple elemente de prevenţie. „Ca medic, eu consider că este mai mult decât binevenită această orientare, pentru că, într-adevăr, prevenţia este mai ieftină decât tratamentul, mai importantă, mai sănătoasă”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul Spitalului Roman.

În noul pachet apare noţiunea de consultaţie pentru prevenţie, cu totul diferită de consultaţia pentru boală. Orice persoană sănătoasă, care este asigurată, cu vârsta sub 40 de ani, va beneficia de consultaţie pentru prevenţie o dată la trei ani, iar persoanele peste 40 de ani – o dată la un an. O altă noutate este o consultaţie multidisciplinară complexă anuală la pacienţii cu boli cronice.

„Ministrul Sănătăţii ne-a informat că în jur de 1 februarie va apărea hotărârea de guvern pe acest subiect, urmând ca în jur de 20 februarie să fie aprobate normele de aplicare. Ministrul speră ca, începând cu 1 martie, să înceapă implementarea acestor pachete de bază”, a mai spus directorul spitalului.

Vor exista trei pachete de servicii medicale: unul de bază pentru toţi cetăţenii asiguraţi, un pachet minimal de servicii pentru cei neasiguraţi şi programele naţionale de sănătate. Ministrul Sănătăţii doreşte să se consulte cu toţi factorii implicaţi în aplicarea acestor noi pachete de servicii medicale. Pe 24 ianuarie, directorii de spitale vor participa la o nouă videoconferinţă, la care se va discuta punctual despre măsurile pe care le impun aceste noi pachete de servicii medicale de bază.

Forma finală a pachetului de bază şi a celui minimal a fost lansată în dezbatere publică la finalul lunii decembrie, ministrul Sănătăţii subliniind, atunci, că proiectul prevede trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească şi de prevenire şi depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0