Prima paginăCultural

Constantin Brîncuși și Sergiu Celibidache, uniți prin teatru

Dimensiune text

Scriitorul și omul politic Vasile Butulescu a conferențiat la Roman pe tema educației prin arta dramatică.

 

 

Sala Amfiteatru a Parcului Multiplex a organizat un eveniment cultural la care au fost invitați dramaturgul Valeriu Butulescu și trupa de teatru „Gong” din Roman. Întîlnirea dintre Valeriu Butulescu și trupa de teatru, coordonată de Cătălina Bostan, nu a fost o alăturare întîmplătoare, întrucît piesa de debut a dramaturgului – „Veșnicie provizorie” – se află în repertoriul tinerilor care alcătuiesc trupa „Gong”.

„Manifestarea a avut ca temă «Teatrul ca formă de educație» și s-a constituit într-o incursiune în istoria teatrului, începînd cu teatrul elen. Invitatul a arătat că structura spectacolelor de teatru a însemnat, de fapt, o dualitate între Bine și Rău, din care Binele trebuia să iasă întotdeauna învingător. Prin teatru se face o educație etică și morală, iar cei mai receptivi sînt copiii”, a precizat preotul Cornel Paiu, președintele Societății Culturale „Clepsidra” din Roman și moderatorul întîlnirii.

La eveniment au participat primarul municipiului Roman, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, oameni de cultură, cadre didactice, un public care a dorit să vadă o îmbinare fericită între omul de cultură și omul politic Valeriu Butulescu. Primarul Leoreanu a înmînat oaspetelui însemnele orașului, iar Societatea Culturală „Clepsidra” i-a oferit, în semn de prețuire, o diplomă de excelență. Invitatul a avut ocazia să-l întîlnească la eveniment pe scriitorul nemțean Lucian Strochi, de care îl leagă nu doar litera scrisă, ci și orașul natal – Petroșani.  Dacă Valeriu Butulescu a spus că teatrul este forma artistică pe care copiii o receptează cel mai bine, a făcut-o și pentru a realiza trecerea spre latura practică a evenimentului – prezentarea piesei lui de debut, „Veșnicie provizorie”, în interpretarea trupei de teatru „Gong”.

„Vasile Butulescu a considerat că «Naționalul» romașcan, așa cum a numit trupa de teatru coordonată de doamna Cătălina Bostan, a susținut cu succes piesa a cărei premieră a avut loc în 1993, pe scena Teatrului Dramatic din Petroșani. Piesa și-a păstrat actualitatea după 19 ani de la debut și tratează tema sărăciei, a bătrîneții și neimplicarea statului – personaj colectiv negativ – în rezolvarea acestor probleme”, a spus preotul Cornel Paiu.

Pentru Vasile Butulescu, evenimentul de joi, 3 mai, a fost prima ocazie de a poposi la Roman. „A rămas impresionat de ospitalitatea romașcanilor și a apreciat implicarea oficialilor locului în actul cultural. A remarcat valorile pe care le-a dat orașul, și, avînd în vedere că locuiește la Tîrgu-Jiu, a considerat că întîlnirea de la Roman s-a transformat într-o frumoasă prietenie între Constantin Brîncuși și Sergiu Celibidache”, a mai spus moderatorul manifestării. Manifestarea a fost realizată cu sprijinul Primăriei Roman și al societății Parc Multiplex.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0