Prima paginăSocial

Constantin Brâncuși, omagiat de elevii Colegiului Tehnic ,,Miron Costin”

Constantin Brâncuși, omagiat de elevii Colegiului Tehnic ,,Miron Costin”

 

Marți, 28 martie, în sala de festivități a Colegiului Tehnic „Miron Costin” din Roman a avut loc activitatea „Constantin Brâncuși – sculptorul sufletului românesc”. Scopul proiectului regional de tineret „Constantin Brâncuși – sculptorul sufletului românesc” îl constituie promovarea lui Constantin Brâncuși și a operelor sale în rândul tinerilor din regiunea Roman, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la moartea marelui sculptor.

Activitatea a fost coordonată de consilierul educativ al unității, profesor Mihaela-Dana Rusu, și susținută de directorul Colegiului, Ana-Maria Zăloagă, și directorul adjunct, Cristinica Viorica Sava. Au fost prezenți 116 elevi, din clasele: a XII-a E, a XI-a C, a XI-a B, a X-a B, a IX-a C, a XI-a J, a X-a G, a IX-a D, a XI-a E, a X-a A, însoțiți de cadrele didactice: Mariana Cristea, Roxana Vasiliu, Viorica Abăhnencei, Paraschiva Buciumanu, Corina Stafie, Mihaela Ciobanu, Crina Cărpușor, Gabriela Guțu și Carmen Grădinaru. La această activitate au mai fost prezenți profesor dr. Monica D. Carp, de la Clubul Copiilor Roman, și Ansamblul „Plai moldovenesc”. Colegiul Tehnic „Miron Costin” are ca parteneri în acest proiect: Clubul Copiilor Roman, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman și Școala Ion Creangă.

Tinerii prezenți la activitate au aflat mai multe informații despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, de la profesor de istorie Mariana Cristea, iar profesor dr. Monica D. Carp a oferit elevilor prezenți detalii despre proiectul „Pe urmele lui Brâncuși”. La finalul activității, elevii și cadrele didactice care au sprijinit activitatea au primit diplome de voluntariat în artă.

„Constantin Brâncuşi, geniul artei contemporane, a dăruit României ceva unic în lume, ceva ceea ce omul a căutat dintotdeauna, o scară la cer: Coloana infinitului. Infinită a fost iubirea lui Brâncuşi pentru România şi pentru artă. Pentru un timp infinit, numele său se va identifica cu cel al ţării noastre. De la un copilaş bătut cu nuiele de tatăl său a ajuns unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea. A mers 2.000 de kilometri pe jos, şi-a ars mâinile cu apă fierbinte, a îndurat foamea şi boala, pentru ca în final el însuşi să afirme: «Opera lui Brâncuşi nu este o expresie locală, ea este esenţa celei mai înalte expresii a purităţii universale şi va rămâne de-a lungul secolelor viitoare singurul obstacol peste care nu se va putea trece». Se pare că eternitatea chiar s-a născut la sat. În România”, a afirmat profesor Mihaela-Dana Rusu.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0