HomeNeamt

Consiliul Județean nu mai împrumută bani

CJ Neamț avea nevoie de 15 milioane de lei, partea de cofinanțare a cinci proiecte care însumează 211.861.216,58 de lei. Guvernul a simplificat sistemul de plată a cofinanțării, prin ordonanță de urgență. Facturile emise de executanții lucrărilor nu vor mai fi plătite de CJ, decontarea o face autoritatea de management.

 

 

Împrumutul de 15 milioane de lei, pe care consilierii județeni l-au aprobat în luna aprilie pentru susținerea proiectelor europene, nu va mai fi contractat. Istoria acestui împrumut este una tumultoasă. Inițial, în luna decembrie 2012, a fost vorba de 40 de milioane de lei, care urmau să fie returnați în 20 de ani. Cum nicio bancă din România nu a acceptat o perioadă de rambursare atât de mare, proiectul de hotărâre privind împrumutarea celor 40 de milioane de lei a fost reintrodus pe ordinea de zi a unei ședințe ulterioare de Consiliu Județean (CJ). Însă, aleșii județului nu au mai căzut de acord asupra motivului pentru care trebuia făcut împrumutul și nici asupra sumei ce trebuia luată. Astfel, timp de patru ședințe de CJ, proiectul a fost dezbătut pe toate părțile, însă fără niciun rezultat. Până la urmă, în luna aprilie, după mai multe discuții și amendamente, a fost aprobată o linie de finanțare în valoare de 15.000.000 de lei, cu o maturitate de trei ani și jumătate.

Imediat, cererea de oferte a fost ridicată pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), dar suspendată după ce Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență nr.27/2013, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență, precum și pentru adoptarea unor măsuri financiare în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene.

„Prin această ordonanță, procedura de decontare a banilor europeni a fost mult simplificată. Dacă, până acum, cel care executa o lucrare pentru Consiliul Județean Neamț, în cadrul unui proiect cu fonduri nerambursabile, trimitea factura către CJ, Instituția Consiliului Județean plătea din fonduri proprii acea factură, după care solicita autorității de management decontarea sumei. Acum, executantul trimite factura către CJ Neamț, iar instituția noastră transmite documentul de solicitare a plății mai departe, către autoritatea de management și plata se face direct de autoritatea de management. Ca urmare a schimbării procedurii de plată a lucrărilor cu bani europeni, procedura de pe SEAP a fost suspendată”, a afirmat Dan Ailincăi, purtătorul de cuvânt al CJ Neamț.

Cele cinci proiecte pentru care era necesar împrumutul sunt: „Dezvoltarea managementului pentru Parcul Național Ceahlău”, „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 208 G, Hanu Ancuței-Girov”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Centrului {colar pentru Educație Incluzivă Tîrgu Neamț”, „Reabilitarea, extinderea și modernizarea Centrului {colar pentru Educație Incluzivă Roman” și „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț”. Primele patru proiecte trebuie terminate anul acesta, iar cel referitor la managementul deșurilor, în 2015. Valoarea tuturor proiectelor este de 211.861.216,58 de lei,   inclusiv TVA. Din această sumă, 43.028.056, 39 de lei reprezintă obligațiile CJ Neamț, adică partea de cofinanțare de 2% și TVA -ul aferent fiecărui proiect.

[sam id=”3″ codes=”true”]