Consiliul Județean al Elevilor Neamț solicită decontarea ”pe bune” a abonamentelor cu naveta la școală

HomeSocial

Consiliul Județean al Elevilor Neamț solicită decontarea ”pe bune” a abonamentelor cu naveta la școală

Consiliul Județean al Elevilor Neamț a remis redacției noastre un comunicat de presă prin care anunță demararea campaniei ”Elevii nemțeni vor decont PE BUNE!”,  prin care au inițiat și o petiție, toate din dorința ca elevii să beneficieze de decontarea navetei de la domiciliu la școală. Astfel, Consiliul Județean al Elevilor Neamț (CJE Neamț), structura reprezentativă a elevilor din acest județ, ”ia atitudine în fața abuzului operatorilor de transport care oferă abonamente lunare cu un preț ce depășește, în unele cazuri, dublul costului maxim impus și decontat de către Guvern, încălcând dreptul elevilor de a le fi decontate integral cheltuielile cu naveta la/de la școală”.

În urma numeroaselor sesizări primite de la elevii din județ, privind diferențele uriașe dintre costul abonamentului lunar de transport și valoarea decontată de către școală, CJE Neamț a decis să inițieze campania „Elevii nemțeni vor decont PE BUNE!”, ce are ca scop rezolvarea acestei probleme prin unirea vocilor elevilor care au curajul să ia atitudine atunci când li se încalcă drepturile.

Elevii solicită ca în contractele încheiate între Consiliul Județean Neamț și operatorii de transport să fie prevăzut un tarif maximal al abonamentelor lunare pentru elevi, iar operatorii de transport ce practică tarife ale abonamentelor lunare pentru elevi mai mari decât cele prevăzute în hotărârea Guvernului să fie sancționați, conform Legii nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local, cu modificările și completările ulterioare.

”Deși modificările legislative din ultimii ani ar fi trebuit să asigure decontul integral al cheltuielilor cu abonamentul lunar de transport pentru elevi, acest lucru a rămas la nivel pur teoretic! Prin OUG 69/2016, Guvernul României a introdus noțiunea de „tarif maxim per kilometru”, deoarece „mecanismul actual de decontare plafonată nu acoperă tariful integral decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori, iar în multe cazuri diferența de preț nedecontată este foarte mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde se găsesc cei mai mulți tineri.” (extras din motivarea respectivei ordonanțe). Cu toate acestea, operatorii de transport aleg să nu respecte plafonul impus de către Guvern, iar elevii și familiile acestora au de suferit.

Redăm câteva dintre declarațiile semnatarilor petiției care, în doar 4 zile, a strâns peste 1200 de semnături:

„Am semnat această petiție pentru un bine. Există familii care au 2-3 copii ce fac naveta și, având în vedere venitul pe care îl asigură statul roman…” – Cerasela P.

„Banii pe care îi primim ca și decont pentru transportul spre/dinspre şcoală nu acoperă nici măcar 40% din cheltuielile reale, ceea ce mi se pare anormal!” – Lavinia F.

Dacă nici ție nu ți se pare drept ce se întâmplă și vrei să te alături campaniei, semnează petiția și dă-o mai departe! https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/elevii-nemteni-vor-decont-pe-bune”, se arată în comunicatul de presă remis redacției noastre.

În Legea Educației Naționale nr. 1/2011 este stipulat faptul că „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.” (art. 84, alin. (3) ). Totodată, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2016 a introdus un tarif maxim per kilometru aferent abonamentului lunar pentru elevi, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Astfel, operatorii de transport sunt obligați să respecte un plafon atunci când stabilesc prețul unui abonament lunar pentru elevi.
Totuși, o mulțime de elevi sunt obligați să aducă bani de acasă pentru a plăti diferența dintre costul abonamentului lunar și suma decontată de unitatea de învățământ, deși ar trebui ca suma să fie acoperită integral.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0