Consilierii locali umblă cu cioara vopsită

HomeActualitateRoman

Consilierii locali umblă cu cioara vopsită

 

consilieri24081-680x365Agenţia Naţională de Integritate (ANI) stă, de ceva vreme, cu ochii pe activitatea aleşilor locali, iar în ultimii ani ANI i-a şi tras pe linie moartă pe câţiva consilieri locali. Ba pentru că au votat, pentru firmele lor, bani din bugetul local, ba că au deţinut simultan funcţii incompatibile cu cea de ales, ba şi ba. Pe scurt, pentru că au încălcat, cu bună ştiinţă sau din neştiinţă, legea.

Două declaraţii, la o diferenţă de o lună

De-a lungul anilor, Ziarul de Roman, din dorinţa de a-i informa cât mai corect pe cititori, a prezentat derapajele din Consiliul Local, asta şi în contextul în care romaşcanii trebuie să ştie că, atunci când merg la vot, trebuie să aleagă consilieri pricepuţi, interesaţi şi care să lucreze în interesul lor.

Fiind an electoral, în luna februarie, câţiva consilieri locali s-au grăbit să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese, deşi termenul de îndeplinire a acestei obligaţii morale este luna iunie. Spunem că s-au grăbit, la propriu, pentru că au omis să declare bijuterii de mii de euro, maşini şi alte bunuri de mai mică sau mai mare valoare. Și tot pentru că vin alegerile, cei care au omis să declare bunurile deţinute au revenit, lucru rar întâmplat în cei patru ani de mandat.

Precizăm faptul că declaraţiile ţin de anul ce s-a încheiat şi ele se reînnoiesc în anul în curs dacă intervin modificări de substanţă, practic dacă este posibil ca, într-o lună, să fie atât de multe schimbări, când în patru ani unii nici măcar nu şi-au depus aceste declaraţii.

În luna februarie, şi-au depus declaraţiile de avere şi de interese următorii consilieri: Doru Alexandru (UNPR), Nuşa Chiriac (PSD), Livia Pătraşcu (PSD), Dănuţ Lichiardopol (independent), Bogdan Savin (PNL) şi Vasile Mocanu (atunci independent, acum ALDE). Dintre aceştia, în martie şi-au schimbat declaraţiile în luna martie: Doru Alexandru, Livia Pătraşcu, Dănuţ Lichiardopol şi Vasile Mocanu.

Uite maşina, nu e indemnizaţia

Doru-AlexandruDoru Alexandru spunea, pe 9 februarie, că deţine un apartament şi câştigase, împreună cu soţia, 36.000 de lei, fiecare având pensia fix de 18.000 de lei. Pe 16 martie, declaraţia se modifică, în sensul că se adaugă şi un autoturism Logan, din 2006. Din păcate, consilierul nu a mai trecut şi indemnizaţia câştigată anul trecut de la bugetul local. În niciuna din declaraţii, semn că ar mai putea fi depusă a treia variantă, mai aproape de realitate.

Au apărut conturile din bancă

lichiardopol09cPe 9 februarie, Dănuţ Lichiardopol spunea că deţine un apartament şi o casă, o maşină Dacia Duster şi câştigase, anul trecut, fix 64.000 de lei, la care se adăugau veniturile soţiei – 55.000 de lei. În plus, la astea se adăugau pensiile celor doi – 15.800 lei în total. Pe 31 martie, consilierul îşi aminteşte că are şi două  conturi în bănci din România, unul de 95.000 de lei şi unul de 45.000 de lei, ambele deschide în 2014. Spre deosebire de Doru Alexandru, consilierul a adăugat la capitolul venituri, în cea de-a doua declaraţie, şi indemnizaţia de consilier – de 5.000 de lei.

Directorul BancPost a încurcat tare sumele

mocanu1Vasile Mocanu declara, tot pe 9 februarie, că deţine cinci terenuri şi patru locuinţe, trei maşini, un cont în bancă de 150.000 de lei, deschis în 2014, şi două datorii la bănci – 40.000 de lei şi 130.000 de euro. Și el, şi soţia câştigau bani, dar sumele nu au fost trecute, nici măcar suma primită ca indemnizaţie de consilier – care este publică, fiind primită din bani publici. Pe 21 martie, Vasile Mocanu şi-a amintit câţi bani are exact în cont. Astfel, suma de 150.000 de lei s-a transformat în 105.000 lei. Consilierul şi-a amintit că atât el, cât şi soţia sunt pensionari, iar de data aceasta a şi trecut sumele – 48.000 de lei în dreptul său şi 27.600 de lei în dreptul soţiei.

În altă ordine de idei, Vasile Mocanu figurează în Consiliul Local tot ca independent, deşi de ceva vreme, este preşedinte al ALDE Roman, funcţie pentru care, cel mai probabil, i s-a cerut adeziunea la  partid.

Cutiuţa cu bijuterii

Nicoleta PatrascuLivia Pătraşcu a păţit la fel ca şi ceilalţi colegi. În februarie declara că deţine un apartament şi o maşină. Câştigase, în 2015, ca medic – 54.000 de lei şi din indemnizaţia de consilier – încă 4.500 de lei. Pe 22 martie, consilierul şi-a amintit că are bijuterii în valoare de nu mai puţin de 10.000 de euro, dar pentru care nu a menţionat şi anul dobândirii, aşa cum cere legea.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0