Consilierii judeţeni se joacă pe banii noştri

Dimensiune text

Cei mai mulți dintre aleși nu au aprobat caietul de sarcini pentru depozitul de deşeuri de la Girov. Toate corecţiile, penalităţile şi amenzile ce ar putea surveni ca urmare a acestui joc politic se plătesc din bani publici. În afară de municipiul Piatra Neamț, celelalte localități din județ vor fi obligate să ducă gunoiul în alte județe.

De trei şedinţe, consilierii judeţeni discută pe marginea caietului de sarcini aferent depozitului judeţean de deşeuri nepericuloase Girov. De fiecare dată, acest subiect a aprins spiritele în plenul Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, iar după al doilea vot de respingere s-a ajuns la concluzia că o întâlnire de lucru între decidenţii politici şi personalul de specialitate care lucrează la acest proiect este cea mai bună soluţie pentru clarificarea tuturor neînţelegerilor. Întâlnirea a avut loc pe 31 ianuarie, modificările cerute au fost introduse în proiectul de hotărâre, dar caietul de sarcini nu a fost aprobat în şedinţa CJ Neamţ de miercuri, 12 februarie, din cauză că două treimi dintre consilierii prezenţi s-au abţinut de la vot.

Ce se întâmplă, însă, în cazul în care acest joc politic va continua? Managerul de proiect spune că nu poate deschide procedura de achiziţie publică pentru delegarea operatorului care să deservească depozitul ce trebuie să gestioneze gunoiul din tot judeţul. „În lipsa unui caiet de sarcini aprobat, pot apărea următoarele consecinţe cu impact economic la nivelul bugetului CJ Neamţ sau al tuturor celorlalte localităţi din judeţ, cu excepţia municipiului Piatra Neamţ. Darea în exploatare cu întârziere a depozitului judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov duce la neatingerea ţintelor de colectare stabilite în programul de conformare, fapt care poate conduce la corecţii financiare. Obligaţia Consiliului Judeţean Neamţ, în calitatea sa de beneficiar al investiţiei, este de a asigura paza acestuia şi conservarea bunurilor, de la data recepţiei la terminarea lucrărilor. Costurile implicate de aceste activităţi pot fi estimate la cel puţin 18.000 de lei lunar, costuri ce nu sunt acoperite prin proiectul care asigură finanţarea «Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ» şi nici prin proiectul de buget al Consiliului Judeţean Neamţ pe anul 2014”, se arată într-un document semnat de inginerul Mihaela Popa, managerul de proiect.

O altă consecinţă este aceea că localităţile de pe raza judeţului vor fi nevoite să găsească soluţii alternative pentru eliminarea finală a deşeurilor – gropile de gunoi neconforme de la Roman şi de la Tîrgu Neamţ sunt aproape pline -, mult mai costisitoare atât din cauza creşterii costurilor cu transportul deşeurilor la un depozit din afara judeţului, cât şi prin tarifele mai mari practicate la depozitele conforme. Primarul municipiului Roman a spus că depozitul intermediar este aproape plin şi a precizat că a refuzat mai multe primării care i-au făcut solicitare pentru a aduce gunoiul la Roman. Primarul din comuna Alexandru cel Bun a intervenit în plenul CJ pentru a-i convinge pe consilieri să voteze, afirmând că va duce gunoiul la Girov şi-l va lăsa lângă depozit, fiindcă nu mai are alte soluţii.

Dacă proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Neamţ” va depăşi perioada de implementare stabilită prin contractul de finanţare, cheltuielile ce vor fi efectuate nu vor mai fi decontate de către finanţatori – UE şi Guvernul Romaniei.

Indiferent de consecinţe, nota de plată o vor plăti cetăţenii, deoarece toate corecţiile, penalităţile şi amenzile ce ar putea surveni ca urmare a acestui joc politic se plătesc din bani publici.COMENTARII

WORDPRESS: 0