Prima paginăSocial

Consilier local, mamă şi tată pentru trei copii din Bozieni

Dimensiune text

Asistentul maternal şi centrele de plasament oferă casă şi masă pentru mulţi copii din zona Roman. Familia Enache, din comuna Bozieni, a crescut trei copii şi a luat în plasament alţi trei copii. Capul familiei este consilier local.

Una dintre măsurile de protecţie specială aplicată copiilor aflaţi în nevoie este plasamentul familial. Pentru o perioadă limitată de timp, copiii sunt luaţi din mediul în care trăiesc şi repartizaţi la un asistent maternal sau la un serviciu de tip rezidenţial. Anual, administraţiile publice locale din zona rurală a Romanului înregistrează cazuri de copii părăsiţi, neglijaţi, bătuţi şi exploataţi de părinţi. Soluţionarea cazurilor vine în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care ia măsuri pentru ocrotirea minorilor.

„Tânăr, până fata va face facultate”

Maria Enache, din comuna Bozieni, a luat în plasament trei copii. Garanţiile morale şi starea materială i-au convins pe reprezentanţii DGASPC Neamţ să-i dea în grijă trei copii – o fetiţă şi doi băieţi. Fetiţa are cinci ani şi jumătate şi este prinţesa casei. Soţii Enache au făcut deja demersuri pentru a o înscrie la clasa pregătitoare. Cel mai mic dintre băieţi are opt ani şi este elev în clasa I la şcoala Gimnazială din Bozieni. Al doilea băiat este elev în clasa a XII-a la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman. „Pe cei mici, îi duc la şcoală cu maşina. Băiatul cel mare locuieşte la Roman, la internatul seminarului, dar ne vedem foarte des”, spune Gheorghe Enache, soţul asistentei maternale, consilier local în cadrul Primăriei Bozieni.

Familia Enache are experienţă în creşterea copiilor. „Avem suficientă îndemânare în creşterea copiilor. Am trei băieţi. Toţi trei sunt ingineri, doi dintre ei sunt căsătoriţi. Am locuit o vreme în Galaţi, unde am lucrat ca şofer. După 1990, ne-am retras la ţară, la Bozieni, şi am ridicat o casă. Soţia a fost cu ideea să fim părinţi şi pentru alţi copii care au nevoie de ajutor”, a spus consilierul local.

Anul trecut, autorităţile locale i-au conferit Mariei Enache diploma de cel mai bun asistent maternal din comună, acordându-i suma de 200 de lei.

Între cei trei copii şi soţii Enache s-a stabilit o legătură strânsă. „Soţia mea a fost ocupată câteva zile cu nişte investigaţii medicale. Eu am fost cel care s-a ocupat de copii. Când soţia s-a întors acasă, copiii i-au spus că am fost şi «tată» şi «mamă»”, a spus Gheorghe Enache.

Consilierul local are 63 de ani şi o dorinţă: „Nu vreau să le lipsească nimic copiilor. Trebuie să rămân tânăr până fata mea va face facultate”, spune bărbatul.

Celor trei copii aflaţi în plasament la asistenţii maternali din comună li se adaugă alţi 20 de copii aflaţi în centrele de plasament din judeţul Neamţ.

Drama copiilor rromi din comuna Văleni

O fetiţă din localitatea Văleni a trăit 12 ani într-un centru de plasament din judeţul Neamţ. „Mama nu a mai ţinut legătura cu fata de când a fost luată în centru. Cu toate acestea, fata, elevă în clasa a VIII-a, a aflat că mama ei se află în Văleni şi a vrut să o cunoască. La sfârşitul anului trecut, mama şi fiica s-au întâlnit. A fost o întâlnire care o va marca pe fată pentru tot restul vieţii. Mama, în vârstă de 39 de ani, era foarte bolnavă şi, la câteva săptămâni după întâlnirea cu fiica, a murit”, spune Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

Un caz recent din comuna Văleni a pus pe jar DGASPC. „O fată de 15 ani a plecat din Mangalia, unde locuia cu bunica ei, originară din Văleni. Fata a plecat, fără ştirea bunicii, din Mangalia, în satul Munteni, unde mama ei avea o relaţie de concubinaj. Poliţia a găsit-o la Munteni. Când mama a plecat în Italia, fata a rămas în grija nimănui. Aflând că fata are un prieten, am sesizat Direcţia pentru Protecţia Copilului care a decis să fie internată într-un centru de plasament din judeţ”, spune primarul comunei Văleni.

În comuna Văleni sunt 12 copii în plasament familial şi 20 de copii în centrele de plasament din judeţul Neamţ, în cea mai mare parte de etnie rromă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0