HomeActualitateRoman

Conducerea Municipal Locato are zilele numărate de primar

Primarul Leoreanu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care merge societatea Municipal Locato. Dacă bilanțul de la sfârșit de an nu va fi pozitiv, conducerea va fi schimbată. Firma a încheiat anul 2012 pe profit. Salariul minim brut al unui angajat Locato este de 960 de lei.

Primarul municipiului Roman este tot mai nemulțumit de activitatea Municipal Locato, societate a Consiliului Local Roman, la a cărei conducere se află Constantin Damaschin.

Laurențiu Leoreanu a declarat, luni, că va opera schimbări la nivelul conducerii Municipal Locato, dacă bilanțul de la finalul acestui an nu va fi unul pozitiv. Șeful administrației locale nu se află la prima declarație care pune într-o lumină nefavorabilă Municipal Locato. În urmă cu câteva săptămâni, Laurențiu Leoreanu a afirmat că societatea ”are datorii de 200.000 de lei, iar la nivelul de acum al salariilor, abia se descurcă”.

În schimb, directorul Constantin Damaschin susține că firma pe care o conduce produce profit, că nu are datorii și nu a contractat niciun împrumut. Conform bilanțului de activitate aferent anului 2012, SC Municipal Locato Sa a înregistrat o cifră de afaceri netă de 3.100.082 lei și un profit net de 3.262 lei, dar nicio pierdere. Directorul Municipal Locato confirmă, însă, un deficit de aproximativ 200.000 de lei. ”Acest deficit provine din salarizare, pentru că noi avem un salariu minim de 960 de lei brut, conform contractului colectiv pe ramură. O altă ”pierdere” a survenit ca urmare a preluării celor 12 angajați de la AcvaServ. Ei aveau salarii mai mici, dar în trei luni i-am adus la același nivel, că așa era normal. În plus, activitatea noastră este una sezonieră, în perioada de iarnă nu avem ce face. Nimeni nu face lucrări de construcții în sezonul rece, nici deratizare, igienizare sau dezinsecție”, a afirmat Contstantin  Damaschin, directorul Municipal Locato.

Societatea Consiliului Local se ocupă de adăpostul de câini fără stăpâni, lucrări de construcții, reparații în școli și locuințe sociale, deratizare, igienizare și administrează blocuri ANL, locuințe sociale și cimitirul ”Eternitatea” din Roman.

Constantin Damaschin 01

Constantin Damaschin

Ce tarife practică Municipal Locato

Pentru curățarea canalizărilor cu pompa de înaltă presiune Woma, societatea percepe un tarif de 195,65 de lei/oră și 6,95 de lei/kilometru. Pentru vidanjare, tariful este de 36,23 de lei/metru cub, iar transportul este taxat cu 6,95 lei/kilometru. Deratizarea costă 0,8 lei/metru pătrat, dezinfecția este 0,9 lei/metru pătrat, iar dezinsecția este un leu/metru pătrat. Prețurile nu conțin TVA. Pentru realizarea lucrărilor de construcții, plata sse face în funcție de un deviz de lucrări, iar situația variază dela caz la caz. ”Pentru că am avut solicitări, am trimis la cursuri un salariat al nostru, care acum este sobar calificat. Acum putem presta și servicii de realizare sau modificare a sobelor, la tarife mici”, a precizat Constantin Damaschin.

Taxele din cimitirul ”Eternitatea”

De departe, însă, cea mai profitabilă activitate a Municipal Locato rămâne administrarea cimitirului de pe strada Mihai Viteazu. Taxele din cimitir au fost mărite, în luna martie, cu 16%. Pentru concensionarea unui loc de înhumare pentru o perioadă de 25 de ani, o persoană trebuie să plătească 584 de lei fără TVA. Pentru înhumarea în criptă, tariful este de 102 lei fără TVA, iar pentru înhumarea în cavou, tariful este de 77 de lei.

Deshumarea și înhumarea în pământ pentru un adult costă 292 lei fără TVA, iar pentru un copil, 146 lei fără TVA.

Tarife se percep și pentru identificarea unui loc de înhumare, transportul pământului în exces, eliberarea de adeverințe, închirierea capelei, transportul de la capelă la mormânt, strânsul sau spălatul osemintelor. Taxa anuală de întreținere cimitir este de 24 de lei fără TVA, la fel ca și pentru o curățenie făcută la mormânt de angajații Municipal Locato.

În schimb, se acordă o reducere de 50% la tarifele de înmormântare persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: provin din familii al căror venit net lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 400 lei, nu dețin asociații familiare, nu sunt asociați /acționari în societăți comerciale și nu realizează venituri din alte surse.

Accesul mașinilor funerare se poate realiza și pe bază de abonament, societatea care administrează cimitirul putând negocia un preț cu până la 25% mai mic față de tariful standard de 39 lei.

La solicitarea persoanelor îndreptățite, administratorul cimitirului poate încheia convenții trimestriale, anuale sau multianuale de întreținere a mormintelor și prestarea de servicii conforme ritualurilor specifice sărbatorilor religioase, negociind tariful în funcție de solicitări. Pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbatori legale, tarifele practicate se majorează cu 50% .

Problema maidanezilor, rezolvată la secret

Primarul municipiului Roman a dat asigurări, în conferința de presă de luni, 9 septembrie, că fenomenul câinilor fără stăpân din este sub control, în schimb au apărut mai multe pisici pe străzile orașului. O altă supărare a edilului este provocată de declarația conform căreia hingherii sunt ”fentați” de romașcanii iubitori de animale, care strâng animalele de pe stradă pentru câteva ore și apoi le dau drumul după ce văd mașina societății plecând în altă parte. ”Să-ncerce să rezolve problema. Dacă nu, le tai capul. Dacă nu știu să rezolve problema, să se dea la o parte, că pot să pun pe altcineva care poate. La sfârșitul anului vom face o analiză a indicatorilor de la Locato. Dacă voi fi mulțumit, conducerea merge mai departe, dacă nu voi fi mulțumit, conducerea se va opri acolo”, a zis Laurențiu Leoreanu.

Directorul Constantin Damaschin nu a comentat afirmațiile primarului municipiului Roman, spunând că nu știe ce a declarat, exact, Laurențiu Leoreanu, pentru a-și forma un punct de vedere corect.

SC Municipal Locato SA are, la acest moment, 55 de angajați. Pentru anul în curs, cheltuielile de personal se ridică la 1.420.032 lei.

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • Cicerone 9 ani ago

  E 584 lei fara tva o simpla chitanta pentru concensionarea unui loc de înhumare pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie sa faca alceva decat sa scrie o chitanta si sa completeze o fisa. Nu trebuie sa faca un deviz, nu trebuie sa aiba cheltuilei cu materialele etc.
  Daca vin niste profanatori de morminte si fura de pe mormant tot ce gasesc de metal nu are nimeni nici o raspundere. Iarba taiata si aruncata peste alte morminte, eventual cavoruri nu o vede nimeni.
  Domnule administrator, doar munca de birou nu e normala la nivelul Municipal Locato. Ar trebui sa faceti pancarde in care sa scrieti „ca trebuie sa va ingrijiti mormintele” in diferite forme asa cum am vazut in alte localitati din tara.

 • ANL-ist 9 ani ago

  Daca tot veni vorba….
  Sunt un chirias ANL. Vreau sa ne spuna Domnul Primar, Domnul Damaschin si domnul/doamna contabil sef al primariei Roman daca sunt respectate urmatoarele trei hotarari de consiliu local din 2009, 2010 si 2012, mai ales in ceea ce priveste articolul 2 din fiecare hotarare:

  http://primariaroman.ro/HCL/2009/214%20HCL%202009-12%20chirii%20ANL.pdf

  http://primariaroman.ro/HCL/2010/106%20HCL%202010-09%20chirii%20ANL%20Stefan%20cel%20Mare.pdf
  http://primariaroman.ro/HCL/2012/010%20HCL%202012-01%20chirii%20ANL%20Stefan%20cel%20Mare%20bl%2015.pdf

  Sper sa fie publicat comentariul….
  Sper sa citeasca comentariul si cei vizati….
  Sper ca romascanii sa primeasca un raspuns….
  Sper sa nu raman doar cu speranta………………….

  • un cetățean 9 ani ago

   Eu cred ca altă cale trebuie să urmați, nu cea a comentariilor pe care persoanale vizate în articol, poate nici nu le citesc. Mergeți în audinență la primar și prezentați problemele identificate de dumneavoastră .Nu așa e normal ?

 • name 9 ani ago

  cine mai omoara cainii de la adapost?

 • kilerul 9 ani ago

  Sunt dispus sa prind toate javrele din Roman pentru un salar de 2000 de lei.Sunt expert in prinderea maidanezilor,astept raspuns.