HomeActualitateNeamt

Conducerea ApaServ este „băgată la apă” de preşedintele CJ

Procurorii au în lucru un dosar de cercetare pe numele actualului şi fostului director al ApaServ, care sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Cercetările au început ca urmare a unei sesizări făcute de către preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă.

Procurorii au în lucru un dosar de cercetare penală pe numele lui Cătălin Dughir, directorul companiei ApaServ, şi al lui Neculai Ivanov, fostul director al companiei. Ei sunt cercetaţi pentru o posibilă infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cercetările au început după o sesizare venită din partea preşedintelului Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, care le-a reproşat faptul că au folosit în mod necuvenit fondul de salarii al companiei. „Domnul preşedinte Culiţă Tărâţă a pus la dispoziţia noastră mai multe documente. În urma cercetărilor, dosarul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, existând indicii privind posibilitatea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, a precizat subcomisar Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

În replică, directorul ApaServ Neamţ spune că nu ştie nimic despre un astfel de dosar. „Pe mine nu m-a anunţat nimeni despre un asemenea dosar. Am văzut doar declaraţiile domnului preşedinte Culiţă Tărâţă în presă, însă nu am fost citat până acum în niciun dosar, la Poliţie sau la Parchet, şi nici nu am fost informat că s-ar efectua cercetări în ceea ce priveşte persoana mea”, a spus directorul Cătălin Dughir.

Buna înţelegere între preşedintele CJ Culiţă Tărâţă şi directorul Cătălin Dughir a durat cât semnarea contractului de lucrări privind modernizarea staţiei de epurare din Roman.

Buna înţelegere între preşedintele CJ Culiţă Tărâţă şi directorul Cătălin Dughir a durat cât semnarea contractului de lucrări privind modernizarea staţiei de epurare din Roman.

În luna ianuarie a acestui an, preşedintele CJ Neamţ a dat publicităţii o parte din concluziile raportului de audit făcut la ApaServ. Din informaţiile prezentate de Culiţă Tărâţă reiese faptul că directorul general al ApaServ, Cătălin Dughir, avea o remuneraţie lunară de 5.125 lei. Pe lângă aceasta, el avea la dispoziţie un fond de protocol în valoare de 3.000 lei, lunar, necesar întâlnirilor cu diferiţi parteneri de afaceri, colaboratori, pentru acţiuni de promovare a companiei sau alte acţiuni. Decontarea sumelor se făcea pe baza unor documente justificative sau, în lipsa acestora, pe baza votului din Consiliul de Administraţie (CA). În baza contractului, Cătălin Dughir a beneficiat, în timpul mandatului său, de următoarele: lunar, tichete de masă, primă de Crăciun şi de Paşte (340 lei brut, respectiv 350 lei brut), ajutor pentru decesul mamei (2.910 lei brut), cheltuieli pentru bilete de tratament şi odihnă (1.035 lei). În decembrie 2011 şi octombrie 2012 a primit câte 2.000 lei brut drept premiu pentru că a negociat cu sindicatele, deşi negocierea aceasta se află în fişa postului, în timp ce cheltuielile de protocol au fost de 33.280 lei.

Fostul director, Neculai Ivanov, a beneficiat, în plus faţă de prevederile legale, de tichete de masă în valoare de 2.575 lei (impozabil), cheltuieli de protocol de 11.954 lei (în afara cursului de master din Franţa), prime de Paşte şi Crăciun în valoare de 1.274 lei brut, prime de vacanţă de 1.953 lei brut, 600 lei pentru cadouri copii cu ocazia Crăciunului, 950 lei pentru bilete de tratament. Neculai Ivanov a mai primit 712 lei brut ca primă pentru că, în 2009, a negociat cu sindicatele şi alţi 1.500 lei brut pentru acelaşi tip de activitate. În plus, membrii CA au aprobat, în noiembrie 2010, o majorare de 4.278 lei brut sub forma unei compensări de 6% pentru întreg anul 2010, din cauza ratei inflaţiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, şi primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, au semnat, miercuri, 28 noiembrie 2012, la Primăria Roman, contractul de lucrări privind modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate din Roman, în prezenţa lui Cătălin Dughir, directorul general al companiei judeţene ApaServ, şi a delegatului Simona Maria Luther, din partea firmei care a câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor – Passavant Roediger GmbH.

Judeţul Neamţ este unul dintre cele zece judeţe beneficiare ale proiectelor de reabilitare şi extindere a sistemului de captare, tratare şi distribuţie a apei şi a sistemului de colectare şi epurare a apei uzate, investiția din Neamț fiind de 107 milioane de euro. Numai pentru municipilul Roman, lucrările vor fi finanţate cu peste 16 milioane de euro, un alt avantaj fiind acela că vor atrage şi crearea de locuri de muncă. După mai bine de 60 de ani, în sfârşit, la Roman se vor face lucrări de extindere a reţelelor de canalizare cu 14.453 metri, pe 34 de străzi, dar şi 12 staţii noi de repompare ape uzate şi 5.300 metri de linii de presiune. În plus, proiectul are în vedere şi comuna Săbăoani, acolo unde extinderea reţelei de canalizare se face cu 17.536 metri, două staţii noi de repompare apă uzată şi 300 metri de linii de presiune.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • furnizarea de apa potabila si canalizarea (inclusiv epurarea ) sunt acivitati de servicii publice la nivelul municipiului Roman.cui foloseste subordonarea la compania de la Piatra Neamt? ce procent din incasarile de la Roman se duc la Piatra ?

  • Mosu Lica 11 ani ago

    Cand pot sti romascanii care sunt cele 34 de strazi ,,norocoase”?!! PS A-pa este …transparenta…Dar ApaServ /!!!