Prima paginăEconomie

Conducere nouă la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Dimensiune text

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord-Est s-a întrunit miercuri, 1 august, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” din Bacău. Gradul de absorbție a fondurilor a fost de numai 36%. Din cele 620 de milioane de euro solicitate prin proiectele eligibile, au fost rambursate doar 228 de milioane de euro. Consiliul pentru Dezvoltare Regională este condus de președinții CJ de la Botoșani și Suceava.

 

La întîlnire au participat 20 din cei 24 membri ai CDR, precum și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. Constantin Apostol, director general al ADR Nord-Est, le-a prezentat noilor membri ai Consiliului echipa de conducere a agenției.

Ordinea de zi a cuprins o informare privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea Nord-Est, susținută Gheorghe Hîrja – director al Organismului Intermediar POR, o informare privind elaborarea Planului de Dezvoltare Regională 2014-20120, susținută de Georgeta Smădu, director al Direcției Planificare, Programare în cadrul ADR Nord-Est, după care s-au ales ales președintele și vicepreședintele acestui for. Noua conducerea CDR Nord-Est, aleasă prin vot, va fi asigurată, pentru o perioadă de un an, de președintele Florin Țurcanu – președintele Consiliului Județean Botoșani – și de vicepreședinte Cătălin Nechifor – președinte al Consiliului Județean Suceava.

Din raportul asupra implementării Programului Operațional Regional a rezultat că au fost înregistrate, pînă în prezent,  la ADR Nord-Est, 1190 cereri de finanțare, din care au fost contractate 400 de proiecte, a căror valoare  nerambursabilă solicitată însumează  620,657 milioane euro, din cele 658,7 milioane euro alocate regiunii Nord-Est. Sumele rambursate solicitanților, în valoare de 228 milioane euro, denotă un grad de absorbție de 36% din suma solicitată.

ADR Nord-Est elaborează Strategia și Planul de Dezvoltare Regională. În perspectiva elaborării acestor documente, pentru perioada 2014-2020, începînd cu anul 2011 s-a desfășurat un amplu proces consultativ cu unitățile administrativ-teritoriale din regiune, care a fundamentat analiza socio-economică și în urma căruia au fost generate fișe-profil statistic ale orașelor și județelor din regiune. Procesul consultativ continuă acum, la nivel național și regional, în baza Memorandumului semnat în 13 iunie, prin care s-au stabilit domeniile de interes pentru România și structurile parteneriale, și este de așteptat  ca, pînă la finalul acestui an, să fie conturată o primă variantă a Strategiei Regionale.

COMENTARII

WORDPRESS: 0