HomeNeamt

Condamnat din cauza unui cîine periculos

În justiția românească a avut loc o premieră ce a readus în discuție situația cîinilor periculoși. Un bărbat a fost condamnat la șase luni de închisoare cu executare și la plata a 200.000 de lei despăgubiri morale, după ce cîinele său a mușcat grav un copil din vecini. În județul Neamț sînt înregistrați 170 de cîini agresivi sau periculoși.

 

 

Deși, în județul Neamț, nu s-au înregistrat cazuri grave în care cîinii înregistrați ca periculoși să fi făcut victime, polițiștii au avut în cercetare infracțiuni care se referă la regimul de deținere a cîinilor agresivi sau periculoși.
Anul acesta, în evidențele subunităților Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț sînt înregistrați 170 de cîini periculoși. În primele nouă luni ale anului 2012, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 500 de lei, pentru neînregistrarea de către posesori a cîinilor la Asociația Chinologică Română sau la Poliție, iar în cazul a patru sesizări s-au efectuat cercetări sub aspectul săvîrșirii unor infracțiuni„, a declarat subcomisar Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Poliției Neamț.

Conform legii, cîinii periculoși se încadrează în două categorii. În prima categorie intră cîinii de luptă și de atac din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În categoria a II-a intră cîinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Prin cîini agresivi se înțelege orice cîine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, dar și orice cîine care participă la lupte între cîini sau care a fost antrenat în acest scop.

Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul cîinelui sau de deținătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani. Organizarea de lupte între cîini, pregătirea cîinilor în acest scop, precum și participarea cu cîini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. Importul sau comercializarea cîinilor din aceste rase constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi ani la șapte ani și confiscarea acestora.

Comentarii

WORDPRESS: 0