HomePolitica

Comunicat de presă: Actul de procedură penală ca spectacol

(P)

A început „Campania de toamnă”, dar nu cea agricolă, ci a DNA-ului. În stilul deja consacrat de mulți ani, DNA Pitești a descins, dis-de-dimineață, la sediul CJ Argeș, blocînd la propriu activitatea acestei instituții. Astăzi, DNA-show continuă cu audieri de la care ies oamenii pe targă!

 

Este inadmisibil ca o instituție legitimă atît de importantă pentru viața unui întreg județ să nu fie lăsată să lucreze din cauza unei percheziții în șase birouri, iar actul procesual în sine, percheziția, să aibă loc sub lumina reflectoarelor (probabil că cineva a identificat un text normativ special în acest sens, în Codul de Procedură Penală).

Din păcate, aceste metode de lucru, bine-cunoscute de foarte mulți ani, au reușit să inducă populației o stare de teamă proprie anilor ’50. Noii komisari „moderni” folosesc la limita legalității toate procedurile judiciare și utilizează diverse tertipuri de comunicare modernă astfel încît tensiunea să-și pună amprenta asupra stării de spirit a populației, ca să nu mai vorbim despre eventualii făptuitori.

Domnul Daniel Morar nu reușește, deși face eforturi mai ales televizate, să se desprindă de un mod de gîndire de sorginte stalinistă (fără reglementare în Codul de Procedură Penală), nici măcar în ultimele zile de mandat. În afara metodelor descrise mai sus, subordonații domniei sale comunică prin mass-media informații confidențiale din diverse dosare, transcrieri parțiale ale unor convorbiri telefonice, manipulînd opinia publică și încercînd să obțină un verdict public cu mult timp înaintea obținerii unui verdict legal dictat de o instanță sau măcar o stare de spirit specială a națiunii.

Așa s-a întîmplat și în cazul Adrian Năstase – Mătușa Tamara. Ani de zile, DNA și domnul Morar, personal, au făcut o propagandă spectaculoasă și foarte costisitoare în acest dosar, însă ICCJ a infirmat toată această punere în scenă printr-un verdict definitiv în care Adrian Năstase a fost achitat (incidente nedorite, nefericite ar spune unii…).

Sînt numeroase alte exemple de acest fel, pornind chiar de la imensa eroare judiciară proprie procurorului șef al DNA care a făcut ca un cetățean român să stea în închisoare peste un an de zile, apoi stabilindu-se de către instanță nevinovăția lui.

Acum, au fost luați la țintă alți lideri PSD, în cazul domnului Nicolescu DNA-ul acționînd încă de acum un an, nu neapărat cu succes, dar cu mare zgomot public în media. Mai nou, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al PSD și șef al campaniei în timpul referendumului, este acuzat de DNA că a îndemnat oamenii să iasă la vot și că și-a fixat o țintă procentuală în acest sens. Acuzațiile sînt extrem de firave, însă spectacolul televizat excelează!

Îmi exprim convingerea sinceră, atît din perspectiva omului politic, în prezent senator, cît și din cea de practician al dreptului cu vechime de aproape 35 de ani, că cei care vor fi desemnați, în mod transparent, „în lumina” Mecanismului de Cooperare și Verificare (atît de mult discutat și disputat), pentru a ocupa funcțiile de procuror general sau de șef al DNA în perioada următoare vor impune, fără patimi și partizanate, respectarea legilor, procedurilor, și vor lăsa deoparte spectacolul mediatic care nu face altceva decît să întărească părerea multor cetățeni că justiția din România este controlată, încă, politic, în sensul în care cercul de putere al lui Traian Băsescu dorește într-un anumit moment.

Independența justiției trebuie, cu adevărat, să devină o realitate cotidiană a României de astăzi.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • presedintele CJ Arges a pus botu la bani europeni,deci locul lui e la bulau.domnu avocat,la Roman apa potabila si menajera a ajuns la 7lei/mc.asta e problema,nu hotul de la Arges.