Prima paginăComunicate

Comunicat de presă

Dimensiune text

În cursul zilei de marţi, 23 iunie, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Administraţie din Senatul României, am prezentat şi susţinut în faţa colegilor parlamentari unul dintre proiectele legislative pe care le-am iniţiat în calitatea mea de deputat de Neamţ.

Propunerea legislativă pentru abrogarea alineatului (5) al articolului 53 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic a fost depusă la Camera Deputaţilor în această primăvară şi, odată adoptată, va permite crescătorilor să treacă prin fondul forestier cu animalele fără a mai fi nevoie să cumpere bunăvoinţa pădurarilor.

În prezent, articolul 53, alineatul (5) din Legea nr. 46/2008 prevede că „trecerea animalelor domestice prin fondul forestier spre zonele de păşunat, adăpat şi adăpostire se aprobă de ocolul silvic, cu acordul proprietarului fondului forestier, pe trasee delimitate şi perioade precizate. Pentru fondul forestier proprietate publică a statului, aprobarea se dă de către conducătorii structurilor”.

Menţionez că actualele restricţii legislative nu sunt utile decât unor pădurari care se utilizeză de ele pentru diferite scopuri şi respectarea lor este greu de verificat. Mai mult, traversarea pădurilor de către turmele de oi sau cirezile de vaci nu a fost dovedită ca fiind distructivă, ba, din contră, în toate ţările europene, accesul animalelor domestice în pădurile statului este permis. În Franţa, spre exemplu, accesul oilor este chiar încurajat!

Doresc să le mulţumesc colegilor senatori din Comisia pentru administraţie că au fost în asentimentul meu, cunoscând şi ei faptul că, în zona de deal şi zona alpină, pajiştile sunt enclavizate de păduri, iar pentru a accede este necesară trecerea lor. Aceasta este, de altfel, o situaţie cu care se confruntă şi majoritatea crescătorilor de animale din Neamţ – judeţ pe care îl reprezint în Parlamentul României, iar propunerea de modificare a legislaţiei a fost elaborată în urma consultărilor cu fermierii din zona Moldovei şi cu lideri ai organizaţiilor de crescători de animale cu reprezentativitate la nivel naţional.

Am încredere că după avizul pozitiv primit în comisia de specialitate de la Senat va urma şi un vot de adoptare în plenul acestei Camere, urmând apoi ca iniţiativa să fie dezbătută şi la Camera Deputaţilor – for decizional, cu aceeaşi susţinere, pentru un vot final favorabil.

Deputat PSD Liviu HARBUZ

Vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

COMENTARII

WORDPRESS: 0