HomeActualitateRural

Comuna Moldoveni, vatră de istorie și spiritualitate

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Moldoveni își sărbătorește joi hramul. Programul zilei va cuprinde un spectacol folcloric, premierea a nouă cupluri din comună care împlinesc în acest an 50 de ani de la căsătorie și un foc de artificii. În acest an se împlinesc 565 de ani de la prima atestare documentară a satului Moldoveni.

Localnicii din comuna Moldoveni sărbătoresc joi, 15 august, vechimea așezării, la împlinirea a 565 de ani de la prima atestare documentară a satului Moldoveni, când aceste ținuturi au fost atribuite ca proprietate, printr-un act de cancelarie domnească, lui Ion Porcu, dregător în Sfatul Țării Moldovei, întemeietorul satului Porcești, cum era numită în trecut localitatea. Ziua are și o încărcătură religioasă deosebită, având în vedere că, pe 15 august, creștinătatea celebrează una dintre cele mai mari sărbători – Adormirea Maicii Domnului -, mai cu seamă că în Parohia II din satul Moldoveni există o biserică care își sărbătorește hramul.

Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni

Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni

Primarul comunei Moldoveni, Marcel Ioan Bîrjoveanu, și-a propus, în acest an, să dedice a V-a ediție a sărbătorii comunei tuturor localnicilor plecați la muncă în străinătate sau în alte localități din țară. „Foarte mulți localnici risipiți prin țară și în străinătate au întrebat când organizăm această sărbătoare, pentru a-și programa concediile. Pentru cei care sunt în afara comunei, acest moment de sărbătoare este un prilej să-i întâlnească pe cei dragi, să discute, să afle ce s-a întâmplat în viața fiecăruia și, în final, să petreacă momente plăcute împreună”, a precizat Marcel Ioan Bîrjoveanu, primarul comunei Moldoveni.

La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai Consiliului Județean și Prefecturii Neamț, oameni politici și fii ai satelor Hociungi și Moldoveni.

Sărbătoarea comunei este o ocazie pentru ca cei născuți în comuna Moldoveni sau cu rădăcini în această zonă să-și aducă aminte de unde au plecat. Primarul Bîrjoveanu promite o sărbătoare pe cinste.

Manifestările au loc într-o poieniță special amenajată, din satul Moldoveni, și va cuprinde un program folcloric susținut de Viorica Macovei, Mihaela Balașcă, Ramona Hobu, Valentina Tipa și Formația Acord. Acestora li se va alătura formația de dansuri populare „Trandafir din Moldoveni”, formată din copii din satele Hociungi și Moldoveni.

Organizatorii evenimentului continuă o tradiție începută anul trecut, premierea familiilor care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. „În acest an, vom premia nouă familii din satele Hociungi și Moldoveni, care au atins jumătate de secol de când sunt împreună”, a spus primarul comunei Moldoveni.

Cuplurile care vor fi premiate sunt: Eugenia și Gheorghe Bălăiță, Elena și Gheorghe Ciobanu, Anica și Gheorghe Ciocan, Varvara și Mihai Dinu, Elena și Gavril Lupiș, Maria și Vasile Nechita, Mărioara și Constantin Popa, Elena și Vasile Prepeliță, Sofica și Gheorghe Scorțanu.

Seara, tinerii vor cânta și vor dansa alături de grupul Like Chocolate, iar în final se vor bucura de un foc de artificii. Pentru buna desfășurare a evenimentului se vor cheltui 2.000 de euro. Fondurile au fost asigurate din bugetul local și din sponsorizări.

Căminul cultural din Moldoveni

Căminul cultural din Moldoveni

Toate investițiile din comună au fost finalizate

Invitații vor avea posibilitatea de a vedea schimbările produse în comună. „Principalul meu obiectiv a fost acela de a nu-i dezamăgi pe locuitorii comunei, care și-au pus speranța că voi face tot ce îmi va sta în putință pentru a le schimba viața. Mi-am centrat atenția asupra soluționării problemelor majore ale comunității locale, luând în calcul cererile venite din partea cetățenilor”, a spus primarul comunei Moldoveni.

La ceas de sărbătoare, autoritățile locale fac un bilanț al investițiilor finalizate. Cea mai mare realizare a comunei o repreziintă proiectul integrat pe Măsura 3.2.2., în valoare de 2,5 milioane de euro, realizat din fonduri europene. În numai câțiva ani, principala problemă cu care se confruntă așezările rurale, și anume infrastructura, a fost rezolvată. Toate drumurile comunale din satele Hociungi și Moldoveni sunt asfaltate. „Când s-a început acest proiect, localnicii nu au crezut că vor vedea asfalt în sate atât de curând. Practic, în comună mai sunt de asfaltat doar ulițele”, a precizat primarul comunei Moldoveni.

Toate drumurile comunale din satele Hociungi și Moldoveni sunt asfaltate

Toate drumurile comunale din satele Hociungi și Moldoveni sunt asfaltate

Prin acest proiect au fost înființare rețele de alimentare cu apă și de canalizare în satele Moldoveni și Hociungi, în lungime de 21,5 kilometri. Proiectul a prevăzut și construirea unei unități școlare destinate preșcolarilor, la limita satelor Hociungi și Moldoveni. Lucrările la grădiniță sunt finalizate. „Am încheiat și ultimele lucrări de la grădiniță, adică racordarea la energie electrică și alimentarea cu apă. Clădirea stă la dispoziția celor 65 de copii înscriși și va fi inaugurată pe 15 septembrie, odată cu începerea noului an școlar”, a spus primarul Bîrjoveanu. Grădinița este situată lângă Parcul Tineretului, un alt obiectiv realizat de primarul Bîrjoveanu.

Reabilitarea căminului cultural din satul Moldoveni este un alt obiectiv realizat prin intermediul proiectului integrat.

În acest an a fost deschis la Moldoveni și un centru de permanență, al doilea din mediul rural, care deservește locuitorii comunelor Bahna, Moldoveni, Români și Secuieni. „La început. oamenii erau mai reticenți, nu îndrăzneau să vină la centru. Acum, oamenii apelează la personalul medical ori de câte ori au nevoie. Cadrele medicale oferă continuitate actului medical prin îngrijiri medicale de urgență și tratamente în orice moment al zilei. Dispunem de o dotare minimală pentru desfășurarea activității de permanență. Cu timpul, dotarea acestui centru se va îmbunătăți, dar dăruirea medicilor face mai mult decât dotarea”, a spus primarul comunei Moldoveni.

Noua grădiniță din comună

Noua grădiniță din comună

Principala preocupare a locuitorilor comunei Moldoveni este agricultura. Comuna dispune de o suprafață de 3.400 de hectare de teren agricol, lucrat în asociații agricole, dar autoritățile locale speră că oamenii de afaceri au motive să investească în comună. „Diversificarea activităților economice și stimularea investițiilor în sectorul privat reprezintă principalele noastre preocupări. Avem apă, canal și drumuri bune. Sunt suficiente motive ca investitorii să înceapă o afacere la noi în comună”, a spus primarul comunei Moldoveni.

Unul dintre proiectele de viitor este modernizarea a 8,5 kilometri de drum comunal și montarea de panouri solare la sediul administrativ, prin Programul „Casa Verde”.

Parcul din Moldoveni

Parcul din Moldoveni

„Datorită hărniciei oamenilor, s-a construit mult. Prestigiul comunei Moldoveni a crescut nu doar prin investițiile făcute, ci și prin hărnicia oamenilor. Aspectul comunei s-a schimbat și aceste modificări au impus și din partea administrației noi strategii de dezvoltare ale comunei. Sunt sigur că, pe viitor, vom realiza, ca buni parteneri în bătălia pentru prosperitatea comunei, multe alte programe și proiecte. În ciuda tuturor greutăților, am reușit, împreună, să realizăm o comună modernă. Și, pentru că am muncit împreună și am făcut eforturi mari să ajungem aici, trebuie să fim și la bucurie împreună”, a precizat primarul comunei Moldoveni.

Comentarii

WORDPRESS: 0