HomeRoman

Comercianții din Piața Mare s-au supărat pe producători

Reprezentanții AF-urilor și PF-urilor susțin că sînt discriminați, pentru că li s-au oferit tarabe mai mici. Aceștia mai spun că producătorii nu fac altceva decît să vîndă în piață marfă cumpărată de la depozite. Ministerul Agriculturii vrea să scape de samsarii din piețe, însă cei care se dau drept producători sînt greu de identificat.

 

Piața Mare a devenit locul de desfășurare al unui război mocnit între comercianți și producători. Reprezentanții asociațiilor familiale și ai persoanelor fizice autorizate susțin că sînt discriminați, pentru că li se oferă tarabe mai mici decît cele ale producătorilor. În plus, aceștia spun că, de fapt, producătorii pun pe tarabe legume și fructe cumpărate din depozite, nu produse în gospodăria proprie. Primele plîngeri din partea AF-urilor și PF-urilor din Piața Mare au fost înregistrate atît la Direcția de Administrare a Piețelor, cît și la Primăria Roman, în luna mai.

Am primit astfel de reclamații și am transmis deja răspunsuri AF-urilor și PF-urilor, explicîndu-le că vom lua o decizie privind sectorul din piață destinat comercianților după ce vom efectua un calcul economic care să arate modul cel mai rentabil de organizare a acelui sector. Ei cer mese mai mari, însă, pe de altă parte, au, în general, un singur fel de marfă la vînzare. După ce vom stabili care este cea mai rentabilă variantă, care să mulțumească atît producătorii, cît și comercianții, o vom pune în aplicare„, a explicat șefa Administrației Piețelor, Doinița Maftei.

 

Eliminarea samsarilor din piață, misiune imposibilă

 

Reprezentanții AF-urilor și PF-urilor susțin că mulți dintre producătorii care vînd legume și fructe în Piața Mare sînt, de fapt, samsari. Astfel de semnale au ajuns, de multă vreme, la Ministerul Agriculturii, care vrea să elimine samsarii din piețe, însă nu a găsit, deocamdată, soluții pentru aplicarea acestui plan. În Piața Mare, cel puțin pe hîrtie, producătorii de legume și fructe par a fi în regulă. „Controlăm periodic acest aspect, dar producătorii au certificatele în regulă, deci noi nu le putem contesta. În plus, nu sîntem în măsură să apreciem dacă marfa pe care o vînd este cumpărată din depozite sau e produsă de ei. Dacă oamenii prezintă actele care le dovedesc calitatea de producător, nu avem cum să nu-i primim în piață„, a mai explicat Doinița Maftei.

Verificările efectuate în piețele din județ de comisarii pentru protecția consumatorilor au condus, însă, la descoperirea a sute de kilograme de fructe și legume cu etichete „made in România”, dar aduse din Turcia, Grecia sau Italia. În timp ce vînzătorii sînt într-o permanentă cursă pentru cîștiguri mari, Ministerul Agriculturii încearcă să ajusteze legislația în scopul înființării de piețe agroalimentare destinate exclusiv producătorilor direcți, respectiv al organizării de burse de fructe și legume cu prețul cel mai benefic pentru producător. Condiția va fi, în ambele cazuri, ca produsele să fie pregătite pentru piața de desfacere la standarde europene.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • cumparator 10 ani ago

    Toti „smecherii” au tarabe in piata si sarmanul taran vinde pe jos haituit de toti.Cand se elibereaza certificat de producator nu se verifica un titlu de proprietate pe o anumita suprafata de teren?

  • victor 10 ani ago

    Madam Maftei este Mafia pietei