Colegiul Tehnic „Danubiana”: Studiem digitalizarea în Polonia

HomeSocial

Colegiul Tehnic „Danubiana”: Studiem digitalizarea în Polonia

În perioada 11-17 septembrie 2022, o echipă formată din profesorii Avădănei Cristina – Daniela și Vrabie Cornelia și din elevii Agu Alex Rafaelle, cl. a Xa G, și Bârsan Dragoș – Marian, cl. a XIa B, au reprezentat Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman – coordonator european, la întâlnirea de proiect organizată la Biała Podlaska, Polonia, în cadrul proiectului Erasmus+ „Innovative Digitalized Schools”.

La întâlnire au participat delegații de profesori și elevi din România, Turcia, Polonia, Italia şi Bulgaria. Finanțarea proiectului este asigurată prin programul Erasmus+, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectul Erasmus+ „Innovative Digitalized Schools” inițiază o abordare holistică de promovare a alfabetizării digitale și combate, în același timp, dezechilibrele privitoare la competențele digitale și șomajul în rândul tinerilor.

Scopul proiectului este dezvoltarea unui set de competențe integrate ale elevilor și cadrelor didactice, pentru a putea contribui concret și consistent la integrarea educației pentru dezvoltarea durabilă.

Obiectivele specifice vizează îmbunătățirea abilităților practice și a cunoștințelor teoretice ale elevilor – beneficiari direcţi (şi, prin transferabilitate, multiplicare şi valorizare, ale beneficiarilor indirecți – elevii din liceu și din zona Roman) prin participarea la activități diferite de formare, în acord cu noile cerințe și practici europene în domenii variate.

Grupul țintă este format din elevii cu un grad scăzut de cunoștințe și abilități digitale, iar scopul lor este formarea elevilor pentru integrarea digitalizării în reintegrarea pe piața muncii, crearea unor dispozitive digitale inovatoare și utile în lupta pentru o Europă verde.

Activitățile desfășurate în cadrul întâlnirii de proiect au contribuit la îndeplinirea obiectivelor proiectului. În prima zi s-a vizitat Muzeul Calculatoarelor și Jocurilor Video din Varșovia, unde a fost prezentată istoria computerelor cu ajutorul unei expoziții interactive și a unei biblioteci cu reviste și cărți de calculator.

Tema întâlnirii din Polonia a fost introducerea în utilizarea instrumentelor WEB 2.0 Polonia (QUIZIZZ, WORDWALL, KAHOOT), România (SWAY, PADLET, FLIP), Turcia (MENTIMETER, EDPUZZLE, BOOKCREATOR, QUIZLET, TRICIDER, STORYBIRD, Italian (EDUCAPLAY, THINGLINK and LEARNINGAPPS, Bulgaria (MICROSOFT TEAMS, UCHA, SHKOLO).

Atelierele la care au participat elevii si profesorii pe parcursul întâlnirii au avut ca scop dezvoltarea de abilități și dobândirea de noi cunoștințe în domeniul TIC. Elevii au fost învățați cum să proiecteze o pagină web în aplicația WORDPRESS folosind dispozitivele inteligente ale elevilor, precum și cunoașterea de resurse digitale de pe Internet cu aplicații educaționale inovatoare.

Vizitele la Universitatea UMCS din Lublin – Institutul de Informatică, la muzeul Kozłówka, la lagărul de concentrare Majdanek, în orașul Lublin, la faimoasa herghelie poloneză Janów Podlaski și la Roskosz – un sat al profesiilor care dispar, au îmbogățit universul cultural al participanților.

La finalul activităţilor s-a organizat o ceremonie festivă, în cadrul căreia s-au înmânat certificatele de participare.

Proiectul contribuie la creșterea prestigiului și a calității activităților instituțiilor din cadrul parteneriatului, precum și la promovarea acestora în context european, la creșterea calității formării inițiale pe care o oferă, facilitând contactul școlilor cu piața muncii europene.

„Am avut parte de o experiență foarte plăcută, în care am avut ocazia să cunosc persoane din alte țări europene, am putut descoperi numeroase locuri diferite. A fost o ocazie de a exersa limba engleză, am putut gusta mâncăruri tipice pe care nu le-am mai mâncat niciodată și a fost foarte interesant. În cele câteva zile, am descoperit o țară pe care nu o cunoșteam deloc și pentru care nu aveam niciun interes să o descopăr. În echipa noastră am fost doi băieți care până acum nu ne știam între noi și totuși ne-am împrietenit rapid. Am păstrat o legătură cu echipă din Italia, cu care încă mai vorbesc. Pot să zic că a fost o experiență plăcută, pe care o să o țin minte cu drag.” (Agu Alex Rafaelle)

„A fost pentru prima dată când am fost implicat într-un proiect de acest fel. A fost o experiență unică și totodată o experiență pe care aș vrea să o mai repet dacă voi mai avea ocazia vreodată. Mi-au plăcut excursiile, m-am simțit confortabil la toate activitățile propuse de echipa țării gazdă, dar în opinia mea, cel mai important lucru a fost faptul că am reușit să legăm prietenii strânse cu ceilalți elevi. A fost o mare realizare pentru mine datorită faptului că am reușit să comunic cu ușurință în limba engleză, cu toată lumea. Mi-au plăcut foarte mult toate felurile de mâncare pe care le-am încercat.” (Bârsan Dragoș – Marian)

Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • dan pop 3 ani ago

    Ma uit cu drag la doamnele profesoare pe care le cunosc de cand am invatat la Liceul4 , dna Avadanii si dna Vrabie sunt neschimbate , de parca timpul a stat in loc .